På nettet er Vilde (10) fra Lofoten en berømt klesdesigner med egen luksusbolig

- På nettet skriver vi om hvem vi er forelsket i. Og hvem som baksnakker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAUKVIK (Dagbladet): Pixi Star smiler ut av Ipad-skjermen og titter mot den nye sofaen sin.

- Er den ikke fin?

Stua til Pixi er smakfullt, passe luksuriøst innredet. Både Pixi og vennene hennes er kledt i fargesterke, stilige, akkurat passe kroppsnære klær. Med smykker, rosa hår og det hele. Alle smiler og er blide.

Pixi er en av hovedkarakterene i det sosiale mediet Moviestar Planet, som brukes av barn og unge over hele Norge. Blant dem Vilde (10) og storesøster Elise (12) Sivertsen fra Laukvik i Lofoten.

- Det er jo mange, mange som har lyst til å bli som Pixi, sier Vilde til Dagbladet.

Hun ligger med beina tett oppunder seg på den rosa senga og titter storøyd på skjermen.

Drømmen om Pixi Vi er sluppet inn i det aller helligste, forbi skiltet på døra med «Bank på!» skrevet med nådeløs barneskrift. Jenterommet er sirlig ryddet - neglelakkene er linet med militær presisjon i bokhylla, det rosa sengeteppet ligger helt kant i kant.

KLESDESIGNER: Slik framstår Vilde Sivertsen (10) på Moviestar Planet. Her ser hun på klær hun kan kjøpe hvis hun har nok virtuelle penger. Foto: Skjermpdump
KLESDESIGNER: Slik framstår Vilde Sivertsen (10) på Moviestar Planet. Her ser hun på klær hun kan kjøpe hvis hun har nok virtuelle penger. Foto: Skjermpdump Vis mer

- Hvorfor vil mange bli som Pixi?

- Fordi hun er rik og berømt, hun har masse likes, masse kule ting på rommet, og mange kule venner. Min profil er ikke så bra, men jeg liker hvordan jeg har dekorert huset mitt. Men det er veldig masse ting jeg vil gjøre med hagen. Jeg vil ha en stol, et lite bord, en liten solseng, en paraply.

- Pixi har festrom, kake, et bord med masse mat, en stjerne, en pus, muffins og pizza. Også får hun masse likes. Og selvsagt må man være VIP for å få de tingene jeg har lyst på.

VIP-verdenen Gjennom å få venner, vinne spill og bruke penger - interaktive eller fra egen eller foreldrenes lommebok, kan brukerne av Moviestar Planet realisere drømmen om stjernestatus og luksusliv. Ved å bruke penger og få venner kommer de oppover i nivå, og får tilgang til nye kule klær, møbler, kosedyr og det de måtte ønske.

Tegner du VIP-medlemskap - til 49 kroner i uka, eller 800 kroner for et år - kan du få flere ting, flere likes og flere venner.

- Da kan du kjøpe masse kule ting. Det er dumt med Moviestar Planet — det er mange fine ting og sånn men du må være VIP for å kjøpe det. Det er sykt teit, sier Elise.

- Er det vanskelig hvis man ikke har penger til å være VIP?

- Ja. Det er dumt.
 
Hemmeligheter Vilde og Elise har hatt egen mobil i snaut to år. I tillegg til Moviestar Planet er søstrene på Instagram, Snapchat, Skype, Momio og Minecraft - men får ikke ha egen Facebook-profil. Der sier mamma Lisbeth nei: barna kan få leke og drømme på nettet, men ikke utlevere sitt eget privatliv.

TOMMEL OPP: Elise (12) og Vilde (10) liker å sitte på nettet og være i sosiale medier - men må ut i naturen for å få energi. - Hvis man bare sitter inne på nettbrett og sånn kan man bli i dårlig form, sier Elise. Foto: Siv Johanne Seglem
TOMMEL OPP: Elise (12) og Vilde (10) liker å sitte på nettet og være i sosiale medier - men må ut i naturen for å få energi. - Hvis man bare sitter inne på nettbrett og sånn kan man bli i dårlig form, sier Elise. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer

- Jeg får mest meldinger fra vennene mine som sier hallo og sender smilefjes og sånn. Også skriver vi noen ganger om vi skal møtes på et rom — på mitt rom eller hennes, sier Vilde.

- Når man går inn og ser at man har fått masse «likes» så blir man jo veldig glad - fordi mange folk synes at bildene er fine, og du har mange venner der inne som liker deg og synes det du legger ut er veldig fint.

Men da vi spør om søstrene har hver sine profiler, eller om de skriver sammen, bare måper de: «Sææærlig».

- Hvis jeg skulle skrevet noe hemmelig til en venn eller noe sånt så kunne jo hun komme og se det, sier Elise mens Vilde nikker:

- Det hadde blitt litt dumt. For da kunne plutselig hun sendt melding til noen andre og skrevet noe og da hadde jeg sett det, det ville blitt litt dumt. Da ville vi bare begynt å krangle.

Ser opp til storesøster For, bekrefter søstrene - her er vi ved en av de viktigste rollene til mobiltelefonen og de sosiale mediene. Der har de en verden ingen andre kan få se på. Der kan de trygt utveksle hemmeligheter.

- Vi skriver om hvem vi er forelska i eller sånn. Eller at noen har baksnakket oss, sier Elise.

- Disse hemmelighetene - snakker dere også om dem, eller blir de på telefonen?

- Det er mest på telefonen. Snakker du om dem kan jo noen få med seg det — så det er lurt å holde seg til telefonen. Hvis du går rundt og snakker med en annen person kan det være en som går etter deg og hører på, og forteller det til noen andre så det blir spredt, sier Vilde.

- Det dere holder på med på nettet — er det mer eller mindre virkelig enn det dere gjør «på ordentlig»?

- Like virkelig. Man er jo den samme personen uansett hva slags profiler man lager. Man har jo den samme personligheten.

Det reflekteres også da vi spør om hvilke forbilder jentene har på nettet. Det er nemlig ikke bare perfekte Pixi Star, sier Elise på 12:

- Jeg ser opp til storesøstra mi [på 22]. Hun legger ut så mange - og så fine - bilder.

Virkelig? Det er mobilforbud i skoletimene. Og mobilen blir også ofte liggende hjemme når jentene er ute og leker, trener fotball eller hjelper til på fiskebruket - Vilde (10) finansierte nytt nettbrett med å skjære torsketunger.

KONSENTRERT: Leksene er unnagjort. Elise spiller TV-spill. Vilde sitter på nettet. Foto: Siv Johanne Seglem
KONSENTRERT: Leksene er unnagjort. Elise spiller TV-spill. Vilde sitter på nettet. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer

Hjemme dukker mobil og nettbrett opp ofte. Mamma Lisbeth lar jentene leke relativt fritt på nettet - men sliter med å tøyle tålmodigheten de gangene hun selv tror hun er alene hjemme, men så skvetter herfra til havgapet når en rasende zombie plutselig hyler for fullt volum fra Elises X-box.

For mange timer i strekk er det uansett ikke aktuelt å sitte foran skjermen, slår jentene selv fast. Selv om Pixi Star-verdenen der inne er fristende.

- Nettet er en ting som bare finnes hvis du har en telefon. Virkeligheten er en ting som alltid er rundt deg. I virkeligheten har du jo et nettbrett. På nettbrettet har du ikke en virkelighet, sier Vilde.

Slapp og dårlig Storesøster er enig:

- På nettet kan du ikke se naturen, du kan ikke føle lufta. Det er egentlig sånn at du må ikke være på nettbrett hele tiden — det er egentlig bra å være ute og leke. Det er sånn man holder seg i form. Hvis man bare sitter inne på nettbrett og sånn kan man bli i dårlig form, sier Elise.

- Hvis dere sitter inne med nettbrettet i mange timer, hvordan føler dere dere da?

- Jeg føler meg syk og dårlig. Nettbrettet kan ikke lade deg opp som en telefonlader eller sånn. Det er jo naturen som lader deg opp.

...OG EN TITT TIL: Elise tar også en siste sjekk på nettet før det er natta. Foto: Siv Johanne Seglem
...OG EN TITT TIL: Elise tar også en siste sjekk på nettet før det er natta. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer

- Det er så vidt man orker å gå, man vil bare ligge. Hvis man går ut da får man masse energi igjen. For sola lader deg opp. Det gjør ikke nettbrettet, sier Vilde (10).

SAMMEN: Jentene har hver sine kontoer og hver sine hemmeligheter. Men sitter gjerne sammen mens de titter på nettet. Foto: Siv Johanne Seglem
SAMMEN: Jentene har hver sine kontoer og hver sine hemmeligheter. Men sitter gjerne sammen mens de titter på nettet. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer