På nippet nær for Santer

En svekket EU-kommisjon sitter videre etter å ha reddet seg gjennom dagens tallrike mistillitsvotum. Med bare 60 stemmers overvekt i parlamentet må kommisjonen skjerpe seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med 232 stemmer for mistillit, og 292 mot, er det en svekket kommisjon som fortsetter. Voteringen var ikke i nærheten av det nødvendige 2/3 flertall som skulle til for å felle kommisjonen. Men med bare 60 stemmers overvekt i et parlament med over 626 medlemmer, var kommisjonen farlig nær et fall.

Striden har sitt utgangspunkt i kommisjonens takling av den omfattende korrupsjonen i EU-systemet. Bølgene har gått høyt i Brüssel og Strasbourg helt siden EU-parlamentet for to uker siden nektet å godkjenne kommisjonens regnskap. Forsøkene på å hemmeligholde kritikk fra EUs kontrollorgan fikk parlamentet til å se rødt. Parlamentets kritikk mot kommisjonens svake innsats mot korrupsjonen i EU-systemet er ikke ny, men i år tok de altså virkelig sats.

Årets rapport fra revisorene var nemlig meget kraftig kost, og kommisjonens forsøk på hemmelighold ble for mye for de folkevalgte. To mistillitsforslag ble reist, og for første gang i parlamentets historie så det ut til å gå mot flertall for et slikt forslag. Mistillitsvotum er en av de få maktmidlene parlamentet har, men er et såpass kraftig virkemiddel at få har regnet med at det ville bli brukt.

Men det så altså ut til å gå mot regjeringskrise, for første gang i felleskapets historie. Kommisjonens mektige formann Jacques Santer tok fram storslegga: måtte Cresson og Marin gå ville hele kommisjonen gå, truet han med.

Santers høye spill ser til å ha gitt uttelling, men uansett er det en svekket kommisjon som nå går videre. Den blir og nødt til å ta et kraftig oppgjør med korrupsjonskulturen skal den sitte neste år. Forslaget om å sette ned en uavhengig komite som skal granske kommisjonens arbeid mot korrupsjon gikk igjennom med 319 stemmer for og 157 mot.