Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På nivå med barna

PARIS (Dagbladet): Datteren inspirerte Danny DeVito til å lage film av Roald Dahls «Matilda». Lucie DeVito, nå 13, tok med boka hjem og fikk pappa til å oppdage hvilken kraftfull forfatter Dahl var. Han står meg nær, sier DeVito til Dagbladet i Paris. På fredag har filmen norgespremiere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han ser verden fra barnas synspunkt. Ingen snakker ned til barna, men på deres nivå, sier DeVito, 52 år gammel Hollywood-stjerne både foran og bak kameraet. Han måler snaue 1,53 på strømpelesten og har dermed selv ganske lav horisont, men høy sigarføring. Suiten på hotell Bristol lukter pur havanna, og den siste sneipen dveler ennå i kjeften.

- Jeg ville lage en film som barn kunne elske uten at besteforeldrene sovner. Barna mine hadde aldri tilgitt meg hvis ikke filmen var blitt bra, sier DeVito. Han kom godt overens med Roald Dahls enke Liccy som ga ham lov til å filme boka.

Bedre enn boka

- Hun har sett den og synes som mange barn at den er like god eller bedre enn boka, sier DeVito med stolthet. Denne filmen ligger hans hjerte nær. Den er dessuten et familieforetakende. Kona Rhea Perlman spiller Matildas mor. De hadde «oppmuntrende moro» under innspillingen, men har et utfordrende forhold der det er tillatt å kritisere hverandre.

Alle har vi som Matilda en styrke til å leve drømmen ut, sier DeVito. Har han noen drøm selv?

- Det er i hvert fall at jeg aldri skal nå slutten av den. Men alle opplever som Matilda at ting virker uoverkommelige. Du må stole på dine instinkter, og vite at det finnes en Miss Honey (Matildas snille lærerinne) for alle. Du må bare finne ut hvem det er, sier filosofen DeVito, med bein som så vidt når ned fra stolen.

Men bein å stå på har han, og en lang og allsidig karriere bak seg. «Matilda» er hans fjerde film som regissør. Han hater Hollywood-systemet og har laget sitt eget selskap, Jersey Films, oppkalt etter fødestaten New Jersey.

«Pulp Fiction»

- Jeg har bare kalt det Jersey, så kan jeg kalle det neste New Jersey, spøker han. Jersey Films har blant annet produsert Quentin Tarantinos «Pulp Fiction».

- Målet er å gi kunstnerne anledning til å lage den filmen de vil. Makt forpurrer kunstnernes visjoner. Folk har makt fordi de har penger som ikke engang er deres penger. Det er som en jungel. Du må ut i solskinn, men av og til møter du ormer og giftige insekter. Det går meg på nervene, raser DeVito.

- Siter meg på det. Giftige insekter.

I jula skal familien DeVito være langt fra jungelen i Hollywood. De skal til London og på skiferie i Alpene for første gang. DeVito mener man bør holde seg til familien og røttene sine.

I sin neste film, «Mars Attacks», har DeVito en stor dødsscene. Han blir drept av en Mars-innbygger. Mer seriøst spiller han mot John Voigt og Mickey Rourke i Francis Ford Coppolas nye film «The Rain Maker». Men han har ingen planer med sin «tvillingbror» Arnold Schwarzenegger - for øyeblikket.

- Arnold? Han er great, men jeg ser ham ikke så ofte.

Han rager kanskje litt for høyt i landskapet?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media