Dyr og dårlig: På Dagbladets kommunebørs lander terningen på én og to for de aller fleste komunale tjenester i Svelvik. - Som ordførerkandidat i Svelvik ser jeg at jeg tar på meg en vanskelig jobb, sier John Gunnar Lislelid (Ap). Alle foto: Christian Roth Christensen
Dyr og dårlig: På Dagbladets kommunebørs lander terningen på én og to for de aller fleste komunale tjenester i Svelvik. - Som ordførerkandidat i Svelvik ser jeg at jeg tar på meg en vanskelig jobb, sier John Gunnar Lislelid (Ap). Alle foto: Christian Roth ChristensenVis mer

På norgestoppen i skatter og avgifter

Da gravlunden ble 17 millioner kroner dyrere enn anslått var det spikeren i kista for kommuneøkonomien i Svelvik. Nå krever de inn skyhøye gebyrer, avgifter og skatter for å vekke liv i kommunen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVELVIK (Dagbladet): Rådmannen foreslo nedleggelse men i stedet valgte politikerne i Svelvik kommune å pusse opp og fortsette driften på to av kommunens fire skoler.

Så glemte kommunen å regne inn tomteprisen da de skulle prosjektere ny gravlund.
Dermed gikk prisen opp fra 7 til 24 millioner kroner.

Nå er det innbyggerne i den idylliske Vestfold-kommunen som betaler prisen. Dagbladets kommunebørs-kåring viser at ingen andre kommuner i Norge krever inn mer penger fra sine egne innbyggere.

Sjekk din kommune her.

Billig Kåringen tar utgangspunkt i hvor mye innbyggerne avkreves av kommunen for eiendomsskatt, SFO, kommunale avgifter og gebyrer for fradeling av tomt og oppføring av hus.

- Dette skyldes at vi har sagt ja til mange positive tiltak for kommunens innbyggere, sier ordfører Knut Erik Lippert (H).

Men hvor bra det har blitt for kommunens innbyggere er i beste fall diskutabelt. På Dagbladets kommunebørs får Svelvik terningkast én på områdene skole, eldreomsorg og tilbud til ungdom.

Kommunehelsetjenesten og arbeidslivet i kommunen får terningkast to. Det siste til tross for at kjente merkevarer som Jensen madrasser og Adax panelovner produseres i kommunen.

Ordføreren mener målingene til Dagbladet ikke får fram verdiene av kommunens store satsinger de siste årene.

- Det kommer ikke fram på deres kåring at vi har flotte skolebygg i kommunen, men vi har nok gjort noen ting vi ikke burde gjort, sier Lippert.

For to år siden gikk det fakkeltog gjennom Svelvik sentrum. Kravet var å bevare de to nedleggingstruede skolene, og politikerne ga etter.

- Jeg husker ikke at noen gikk i tog for å legge ned skolene. Svaret var at folk heller ville ha eiendomsskatt, så et enstemmig kommunestyre gikk inn for det, sier han.

Etter mange sure regninger fra kommunen har mange i Svelvik skiftet mening.

- Politikerne må være sterke. De kan ikke bare gi etter dem som skriker høyest, sier Per-Thore Falkendal Nilsen, som har bodd i Svelvik hele livet.

Ordfører: Knut Erik Lippert (H) Foto: Ann Finstad
Ordfører: Knut Erik Lippert (H) Foto: Ann Finstad Vis mer

Dagbladet møter ham på brygga rett på andre siden av veien fra hans hvitmalte hus i vannkanten.

- Hadde dette vært i det private næringslivet hadde de fått fyken hele gjengen. I stedet for å bygge èn stor skole har de jo bygget en hel haug av dem. Det er helt vilt, sier han.

Han mener det må stilles visse krav om kompetanse for å slippe inn i kommunestyret. Men selv om det snart er valg tror han det er lite han kan gjøre for å endre situasjonen i kommunen.

- Politikerne inngår avtaler med hverandre og blir bundet på hender og føtter. Jeg tror ikke det spiller så stor rolle hvem som styrer.

Han sier at han alltid har vært Høyre-mann og at han nok også i år kommer til å gi sin stemme til partiet som har dominert i Svelvik de siste årene.

Inkompetent John Gunnar Lislelid (Ap) jobber for et nytt styre i Svelvik etter valget.

- Men mange av de kostbare beslutningene har vært enstemmige. Angrer du på at du gikk inn for å rehabilitere halvparten av kommunens skoler samtidig?

Slå sammen: Steinar Vigdal (45) og Catharina Christensen (37) mener at hele Svelvik kommune bør legges ned. De vil heller være en bydel i Drammen. Foto: Christian Roth Christensen
Slå sammen: Steinar Vigdal (45) og Catharina Christensen (37) mener at hele Svelvik kommune bør legges ned. De vil heller være en bydel i Drammen. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Ordet angre vil jeg ikke bruke, men jeg ser i ettertid at vi burde gått langsommere fram og ikke satt i gang så mye på en gang, sier han.

Han er enig med de som sier at det er alt for dårlig nivå på de som sitter i rådhuset.

- Her har det vært dårlig økonomistyring i mange år. Det er dette Svelviks befolkning nå betaler for. Vi må få større kompetanse inn i kommunen, men jeg tror ikke kommunesammenslåing er veien å gå. Da er jeg mer åpen for å gå fra Vestfold fylke til å bli en del av Buskerud, sier Lislelid.

Slå sammen På Cafe Bjørge i Svelvik sentrum et tonen en annen. Der tar gjester Dagbladet møter til orde for å legge ned hele Svelvik kommune.

- Jeg tror Svelvik hadde hatt godt av å slå seg sammen med Drammen, sier Steinar Vigdal (45), mens både Catharina Christensen og kafèvert Linda Lund nikker.

Kafèverten har nylig flyttet tilbake til sin hjemkommune og jobber nå gjennom næringsrådet for å skape nytt liv i Svelvik sentrum.

- Næringsrådet er veldig ivrige her, sier hun.

Udugelige: Per-Thore Falkendal Nilsen bor i vannkanten i den idylliske vestfoldbyen. Han mener udugelige politikere må ta skylda for kommunens problemer.
Foto: Christian Roth Christensen
Udugelige: Per-Thore Falkendal Nilsen bor i vannkanten i den idylliske vestfoldbyen. Han mener udugelige politikere må ta skylda for kommunens problemer. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Der er hun med for å bygge opp igjen Svelvik sentrum, som har vært preget av fraflytting i flere år.

- Vi trenger å få tilbake litt positivitet her, sier Christensen.