På norsk- toppen

Sett fra Washington og Moskva er det Kirkenes som er sentrum i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KIRKENES (Dagbladet): På norgeskartet ligger Kirkenes på toppen av landet, helt nordøst i kongeriket, utenfor allfarvei, i Europas tynnest befolkede område. En bakevje sett fra Oslo, men aldri for stormaktene, og derfor ble 2. verdenskrig så mye mer brutal her enn noe annet sted i Norge. Kirkenes ble Europas mest utbombede by, ved siden av Valetta på Malta.

DET ER

60 år siden byen ble frigjort av russiske styrker, etter tre år i sentrum av et voldsomt krigsdrama, som en konsekvens av Hitler-Tysklands angrep mot Murmansk i 1941. Den strategiske betydningen ble ikke mindre da 2. verdenskrig ble avløst av kald krig. Kirkenes ble en garnisonsby på NATOS militære nordflanke. Byen var tuftet på utvinning av malm i gruvene ved Bjørnevatn, men vel så mye på Forsvarets og etterretningstjenestens tilstedeværelse. Men nå er både Sovjetunionen og AS Sydvaranger historie.

SELV OM KIRKENES-FOLKET

var rådville etter kommunismens og gruvedriftens sammenbrudd, er det i dag vanskelig å tenke seg noen norsk by med mer løfterike framtidsmuligheter. Og igjen er det den geografiske beliggenheten som kommer Kirkenes til unnsetning. Avhengig av perspektivet når man betrakter verdenskartet, er Oslo en provinsby og Kirkenes et sentrum, med sin nærhet til både Russland og ufattelig rike naturressurser. 25-30 prosent av verdens uutnyttede petroleumsressurser befinner seg i Nord-Russland, samt på norsk og russisk sokkel i Barentshavet. Geologene tror dessuten at enorme gassressurser skjuler seg under havbunnen rett utenfor Kirkenes og Kolahalvøya. Og ennå vet vi ikke svaret på hvilke verdier som er å finne i Gråsonen, det enorme havområdet der Norge og Russland ennå ikke er enige om en grenselinje.

EN STADIG

større del av energiforsyningene til Europa og USA vil uansett komme fra dette grenselandet mellom Norge og Russland. Øst-Finnmarks betydning i det framtidige, globale energibildet er åpenbar. Og her ligger Kirkenes fortreffelig plassert, som mulighetenes by. Professor Viggo Rossvær ved Universitetet i Tromsø peker på at Sverige og Finland på en helt annen måte enn Norge har dyrket den kulturelle kontakten østover, og derfor også har lyktes med å gjøre vellykkede forretninger med Russland. Hans poeng er at Kirkenes kan tilby Norge en unik kontaktflate mot Russland. Men for at Kirkenes skal få utnytte sitt potensial, må politikere i Oslo vende blikket nordover, slik amerikanerne og russerne for lengst har gjort.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer