På onsdag ble ingen drept i El Salvador. For første gang på to år

Det mellomamerikanske landet har rundt 6,3 millioner innbyggere. Og hadde 6657 drap i 2015.

DRAPSHOVEDSTAD: Det mellomamerikanske landet El Salvador har blant verdenes høyeste drapsrater. I 2015 ble 6657 mennesker drept. Denne uka får landet med 6,3 millioner innbyggere oppmerksomhet for det motsatte. På ett døgn, fra onsdag, ble ingen drept i El Salvador. Her et bilde fra San Pedro Perulapan i 2015 hvor likene til antatte gjengmedlemmer i Barrio 18 blir båret vekk. I bakgrunnen står slektningene deres. Foto: Reuters / NTB Scanpix
DRAPSHOVEDSTAD: Det mellomamerikanske landet El Salvador har blant verdenes høyeste drapsrater. I 2015 ble 6657 mennesker drept. Denne uka får landet med 6,3 millioner innbyggere oppmerksomhet for det motsatte. På ett døgn, fra onsdag, ble ingen drept i El Salvador. Her et bilde fra San Pedro Perulapan i 2015 hvor likene til antatte gjengmedlemmer i Barrio 18 blir båret vekk. I bakgrunnen står slektningene deres. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det er blitt døpt verdens «drapshovedstad», og med god grunn.

I årevis har det lille mellomamerikanske landet El Salvador vært en arena for en blodig gjengkrig som ikke skiller mellom de krigende og alle andre.

I 2015 hadde landet med drøyt 6,3 millioner innbyggere en drapsrate på vanvittige 104 drap per 100 000 innbygger - den høyeste drapsraten i hele verden.

Det året ble 6657 mennesker drept i El Salvador, i gjennomsnitt 18 personer hver eneste dag. Det var El Salvadors blodigste år noen sinne.

Én dag uten drap

På torsdag denne uka kom imidlertid myndighetene i landet med det som i internasjonale medier blir beskrevet som oppsiktsvekkende nyheter om drapssituasjonen i El Salvador:

På ett døgn, fra onsdag, ble ingen personer drept i El Salvador. Det har ikke skjedd på to år, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Sist gang det gikk et døgn uten et drap i El Salvador, var overraskende nok i 2015. 22. januar, for å være nøyaktig.

Det samme skjedde én gang to år tidligere, i 2013, og to ganger i 2012.

I 2016 falt drapsraten med 20 prosent, ifølge Associated Press, men den var fremdeles på skyhøye 81,2 drap per 100 000 innbygger.

Og året så ikke ut til å starte særlig oppmuntrende.

3085 mennesker drept på et halvår

Fra januar til juni i 2016 ble 3085 mennesker drept i landet. Det er en økning på syv prosent sammenlignet med fjoråret, ifølge nyhetsbyrået AFP. Det betyr at det i gjennomsnitt ble drept 17 mennesker, hver eneste dag.

Særlig ille var det fra januar til mars, da det i gjennomsnitt ble drept én person hver time, ifølge ABC News.

Til sammenligning har Norge, med sine drøyt fem millioner innbyggere, i gjennomsnitt rundt 30 drap i året.

Drapsraten i USA var til sammenligning 4 per 100.000, mens den i Norge var på 0,4 per 100.000. Det tilsier at risikoen for å bli drept er 260 ganger høyere i El Salvador enn i Norge.

Innførte våpenhvile

Det har imidlertid vært perioder med relativt fred, eller i alle fall begrenset gjengkrig, skriver The Guardian.

I 2012 ble en våpenhvile mellom de to største gjengene i El Salvador innført - MS-13 og Barrio 18. Antall drap ble redusert med halvparten, og et par dager ble til og med ingen drept, bemerker avisa. Det hele varte i 15 måneder, før det tok slutt.

Den massive og brutale gjengkriminaliteten begynte etter at den tolv år lange borgerkrigen i landet tok slutt i 1992. Borgerkrigen krevde over 75 000 menneskeliv, og drev hundretusener på flukt - mange til USA og Los Angeles.

Deportert tilbake til El Salvador

I den amerikanske storbyen på vestkysten, ble gjengene som nå heter MS-13 og Barrio 18, opprettet. Gjengene kriget mot hverandre da også. Da borgerkrigen endte, deporterte amerikanske myndigheter tusenvis av illegale flyktninger fra El Salvador tilbake til det nylig krigsherjede landet.

Der fortsatte gjengene å kjempe mot hverandre.

Siden har altså hundretusenvis av liv gått tapt i en gjengkrig som aldri ser ut til å ta slutt

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer