DREPTE LEDERE: USA forsvarsminister, Ash Carter, melder at en spesialstyrke skal ha drept IS-lederen Abu Sayyaf på ordre fra Barack Obama. Syriske medier melder at syriske styrker har drept IS' oljeminister Abu al-Taym al-Saudi.
DREPTE LEDERE: USA forsvarsminister, Ash Carter, melder at en spesialstyrke skal ha drept IS-lederen Abu Sayyaf på ordre fra Barack Obama. Syriske medier melder at syriske styrker har drept IS' oljeminister Abu al-Taym al-Saudi.Vis mer

På ordre fra Obama drepte amerikanske styrker IS-leder

Syrisk statlig media: IS' «oljeminister» drept av syriske styrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske forsvarsministeren, Ash Carter, har sendt ut en uttalelse om at en spesialstyrke hadde som oppdrag å fange en av IS sine ledere, Abu Sayyaf i Syria.

Ordren om angrepet som fant sted natt til søndag lokal tid skal ifølge CNN ha kommet fra president Barack Obama.

Carter skriver videre i uttalelsen at Sayyaf så ble drept, fordi han satte seg i mottverge for å bli fanget. Aljazeera melder at to amerikanske helikoptre deltok i operasjonen.

Reuters melder at syriske myndigheter ikke var blitt varslet om angrepet. Derfor er det usikkert hvorfor syriske styrker og amerikanske styrker gikk til angrep mot IS på samme dag.

IS har også vært offensive den siste tiden, og har nå tatt kontroll over en provinshovedstad i Irak.

Ansvarlig for IS-olje Sayyaf var ansvarlig for IS sin olje- og gassvirksomhet, ifølge uttalelsen til Carter. Han skal ifølge CNN hatt stor grad av innflytelse i den ekstremistiske gruppa.

Olje er en svært viktig økonomisk kilde for Den islamske stat, som i fjor tok kontroll over flere felt i Syria og Irak.

Rundt et dusin andre IS-medlemmer ble drept under angrepet, ifølge CNN. Ingen fra den amerikanske styrken ble skadet.

Sayyafs kone ble fanget under angrepet, og skal nå avhøres i Irak.

Den irakiske kvinnen skal ha vært delaktig i menneskehandel og gisseltaking.

- En påminnelse Carter skriver at angrepet representerer nok et slag i trynet for IS, og at dette vil fungere som en påminnelse om at USA aldri vil gi seg i kampen mot terrorister som truer deres borgere, og deres venners og alliertes borgere.

Han takker så de uniformerte som utførte operasjonen.

- Deres profesjonalisme, hengivenhet og mot er en dyp kilde for stolhet og inspirasjon for oss alle, skriver Carter.

IS' oljeminister drept Reuters melder at Abu al-Taym al-Saudi også ble drept lørdag av syriske styrker. Han blir omtalt som IS sin «oljeminister».

Reuters har basert denne meldingen på hva som fremgikk på syrisk statlig TV.

40 andre IS-medlemmer skal ifølge Reuters også ha blitt drept under angrepet, som fant sted i den østlige provinsen Deir al-Zor ved landets største oljefelt Omar, ifølge syrisk statlig media.

Usikkert Ifølge Reuters ble ikke syriske myndigheter varslet om USA sitt angrep. Det er fortsatt usikkert hvorfor både syriske og amerikanske styrker slo til mot IS på samme dag.

En representant for Det hvite hus, Bernadette Meehan, uttaler at Assad-regimet ikke er, og kan ikke være, en partner i kampen mot Den islamske stat.