På parti med folket

Kristelig Folkeparti vil ikke frata oss muligheten til å kjøpe pizza på søndag og ikke gjøre det for vanskelig å få kjøpt alkohol. For Kjell Magne Bondevik har mistet troen på hva som kan reguleres med lover og paragrafer, og han er ingen mørkemann. KrF vil tvert imot fremme livsglede og det positive, ifølge sin statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik forsterker han bildet av Kristelig Folkeparti som et parti også for dem som verken går i kirken eller synger i kor, og som både drikker og banner. Et folkeparti henvendt til flere enn de personlig kristne og med rom for ulike syn på saker som tidligere har vært hellige for partiet, slik som avholdssaken.

  • Kjell Magne Bondevik og Valgerd Svarstad Haugland er der folket er og der fjernsynskameraene fanger dem inn: På OL i Nagano, på skiflygning og Holmenkollrenn, og på revypremierer sammen med kulturlivets kjendiser. Bondevik balanserer sitt image godt. Vi vet at han alltid har vært sportsinteressert, arrangementene han oppsøker er folkelige og ukontroversielle, og passer det slik, kombinerer statsministeren besøket med en andakt eller med skriftlesning.
  • Det virker ikke like naturlig når en smilende Valgerd Svarstad Haugland blir fanget inn av kameraene ved revypremierer. For ikke er hun kulturminister, og Are Kalvøs pulende sauer og Herborg Kråkeviks sexy, svarte undertøy er ikke akkurat hva vi forbinder med Kristelig Folkepartis kultursyn. Det offentlige image som er i ferd med å bli skapt av privatpersonene Kjell Magne Bondevik og Valgerd Svarstad Haugland illusterer det spenningsfeltet Kristelig Folkeparti befinner seg i på sin vei mot et bredt folkeparti. Partiet skal tilpasse seg det moderne, men uten å støte fra seg dem som bekjenner seg til de tradisjonelle KrF-verdiene.
  • Partiet holder seg fortsatt høyt på gallupene, og lojaliteten blant partiets velgere er stor. De begeistres nok over sin statsminister, og så langt har ikke KrF gått på noen store skjær i farvannet som ledende parti i en flerpartiregjering uten flertall i Stortinget. Men partiets kjernevelgere følger nok spent med. Det har vært mange leserbrev i avisa Dagen om hvilket svik det er mot Guds utvalgte folk at utenriksminister Knut Vollebæk ikke vil flytte den norske ambassaden i Israel til Jerusalem.
  • Neste uke vil partiets ledelse få en test på om den fortsatt har grepet på sine kjernevelgere. Da må regjeringen bestemme seg for hvem som skal bli ny biskop i Oslo. Det ser ut til at Gunnar Stålsett blir utnevnt, ikke Odd Bondevik. I så fall skjer utnevnelsen i strid med kirkeminister Jon Lilletuns ønske, men med støtte fra andre av Kristelig Folkepartis statsråder.
  • Å velge en liberal teolog til Den norske kirkes primas framfor en konservativ med et sterkere kirkelig votum bak seg, vil provosere mange i Kristelig Folkeparti. Kjell Magne Bondevik er ganske sikkert svært spent på reaksjonene om fetteren hans taper for Stålsett. Og hvordan skal bispevalget i tilfelle begrunnes? Med at Kristelig Folkeparti tapte for Venstre og Senterpartiet? Eller med at regjeringen ønsket en biskop for en bred folkekirke?
  • Det er ikke enkelt for et parti å utvide sitt velgergrunnlag radikalt og endre sin profil for å få dette til. Det har Senterpartiet dyrekjøpt erfaring for. KrFs samarbeidspartner prøvde å utvikle seg fra å være partiet for bønder og landsbygda, til å bli et parti også for mellomlagene i byene. Anne Enger Lahnstein holdt valgarrangement på Oslos østkant og snakket langt mer om markedskreftene enn om bygdenes problemer. En stund gikk dette veldig bra. I dag er partiets oppslutning tilbake der den var før EU-striden begynte. Og den øker ikke til tross for at regjeringen partiet er med i er svært populær.
  • Så langt har Kristelig Folkeparti balansert sin nye profil: Å gå fra avhold til måtehold i alkoholspørsmålet er ikke lenger en intern brannfakkel, og det eneste som vil bli forstått blant partiets nye velgere. I familiepolitikken legger regjeringen til rette for at mor kan være mer hjemme. I debatten om kontantstøtte har KrF truffet en streng hos sine nye velgere ved å vise så stor omsorg for den tradisjonelle kjernefamilien. Samtidig er dette akkurat hva partiets kjernevelgere vil.