På parti med Jens

Mål nr. 1: Jens Stoltenberg skal ha suksess. Mål nr. 2: Jens Stoltenberg skal vinne valget 2001. Mål nr. 3: Jens Stoltenberg skal sitte lenge som statsminister - veldig lenge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mappe!? Sjefen må ha mappe under arkene når han taler. Det var jo det her under Gro. Løse ark funker ikke særlig bra.

Stabssjef Jonas Gahr Støre og resten av Stoltenbergs rådgivere oppsummerer siste døgn på det daglig morgenmøte. For første gang er pressen til stede. Dagbladet fikk bli med inn i kommandosentralen til Jens Stoltenberg, eller «Sjefen» som han kalles.

Jens i 15 år

Statsministerens planer legges i detalj. De brennhete temaene som Statoil må løses raskt, uten å lamme resten av arbeidet.

Det tyter opp saksmapper fra 18 forskjellige departementer som krever avklaring. Fem statssekretærer, to politiske rådgivere, med hjelp av noen titalls menn og kvinner i embetsverket, må presse sakene ned igjen.

I arbeidsinstruksen til Statsministerens kontor står det at kontoret skal bistå statsministeren i å samordne arbeidet i regjeringen. Det gjør de også. Men målet ligger drøye 60 uker fram i tid: Stortingsvalget 2001. Thorbjørn Jagland var statsminister i knapt ett år. Kjell Magne Bondevik var statsminister to og et halvt år. Jens Stoltenberg skal sitte i årevis.

- Vi har langsiktige ambisjoner. Jens er ung. Han kan være statsminister de neste 15 årene, minst.

- Kjell Magne Bondevik talte antall dager han overlevde som statsminister. Vi teller ned ukene mot valget. Alt handler egentlig om Stortingsvalget 2001. Det vil være utilgivelig dersom vi ikke lykkes. Mislykkes Jens Stoltenberg, er det sjelden hans feil, konstaterer en av Jens' nære rådgivere. Her er det ikke sjøltillit som mangler.

De sju utvalgte

I slutten av måneden har Jens Stoltenberg vært statsminister i 100 dager, og regjeringen har sittet trygt. I den grad den politiske brytematta er brukt, har den vært forbeholdt forskjellige fløyer i Arbeiderpartiet. Og her ser det ut til å bli mer strid. Det er Jens Stoltenbergs håndplukkede rådgivere og statssekretærer fullstendig klar over. Arbeiderpartiets politikk skal fornyes og Norge skal reformeres.

Foruten 47 år gamle Norvald Mo, er alle yngre enn den 41 år gamle statsministeren. Stoltenbergs politiske stab framstår som så vellykket og sjølsikker at den vakler mellom ukritisk beundring og nådeløs jantelov.

Jens Stoltenberg og hans stab kommer til å stå i frontlinja i den store konflikten som er under oppseiling i Arbeiderpartiet. Bråket rundt privatisering av Statoil var granaten som fikk trofaste partislitere til å gripe spaden for å gjøre skyttergravene klare. Jens Stoltenberg og hans krets har en sterk tro på at politikken må fornyes for å sikre framtida for velferdsstaten. Gamle strukturer i stat, kommune og fylke skal bort hvis de ikke er effektive nok. Private løsninger er en selvfølge på flere og flere felter. Intern strid i Ap er en kalkulert risiko.

- Er målet å ikke fornærme noen, får vi heller ikke til noe som helst, bli det slått fast overfor Dagbladet.

Jens Stoltenberg har i sine taler til fylkesårsmøtene i partiet ironisert kraftig over Arbeiderpartiets tidligere feilgrep. Kampen mot nærradioene og kveldsåpent for butikkene er blitt rene revynumre som får fylkeslagene til å brøle av latter. Jens står for noe nytt. De er vant til Jagland - at Arbeiderpartiet aldri har tatt feil og aldri vil gjøre det.

Vinnerlaget

Men skepsisen til raske løsninger og store endringer er i ferd med å bre seg i partiet. Dette skjer på tross av at Stoltenbergs rådgivere hele veien har hatt som mål at flest mulig i partiet skal føle deltakelse på vinnerlaget. De ukentlige statssekretærmøtene er nå åpne for alle rådgiverne i Stortinget. Jonas Gahr Støre reiser alt han kan i partiets fora. Jens deltar på alle gruppemøter og har kontinuerlig kontakt med partikontoret.

Denne omfattende teambyggingen går ut over statsministerens familieliv og fritid. Jens' ambisjoner om å få tilstrekkelig tid til å lese og sette seg inn i alle saker, spiser av helgene til familiefaren.

Håndplukket

I motsetning til regjeringskabalen, var det ene og alene Jens Stoltenberg som satte sammen staben på statsministerens kontor. Ett hensyn måtte Jens ta. Han kunne ikke velge medarbeidere som i offentligheten eller i partikretser var kjent som Jagland-kritikere.

Noe av det første Jens Stoltenberg gjorde etter regjeringskrisen 9. mars, var å slå nummeret til Executive Director i Verdens helseorganisasjon (WHO), Jonas Gahr Støre i Genhve. Regjeringskabalen hadde på langt nær tatt form, men det var viktig for Jens å sikre seg Gro Harlem Brundtlands yndlingsrådgiver. Fra 1989 til 1998 var han ansatt i embetsverket ved SMK.

Makt

Jonas Gahr Støre styrer Statsministerens kontor (SMK) og ingen i Arbeiderpartiet står Jens Stoltenberg nærmere i dag .

Han vet hva embetsverket står for og skal brukes til. Velinformerte kilder sier til Dagbladet at her er en av de største forskjellene på Jagland-regjeringen og Stoltenberg-regjeringen.

Ytterst få personer vil ha større innflytelse over Arbeiderpartiets politikk fra nå og framover enn Jonas Gahr Støre. Det er ikke dårlig for en mann uten partibakgrunn. Partislitere som aldri har fått de store rollene, jubler ikke for det valget. Men han får ekstremt god omtale fra dem som kjenner ham.

- Jeg tror Jonas må være den hyggeligste og klokeste mannen i Norge, er en av beskrivelsene Dagbladet får om stabssjefen.

Fram for proffene

Tom Therkildsen er siste tilskudd til staben. Han måtte vente helt til mai før Jens ringte ham i Bergen. Dette er tredje runde han er statssekretær for Jens. Han har lenge vært en av Stoltenbergs nærmeste. Han figurerte høyt på telefonlista da presse og partifolk ville lokke ut meninger om temaet Jens Stoltenberg vs. Thorbjørn Jagland. Han hadde neppe fått telefonen fra Jens hvis han ikke hadde holdt kjeft.

VITSEKONKURRANSE: Ifølge Jens Stoltenberg er dette dagens høydepunkt: Uformell lunsj på toppen av høyblokka. Jens påstår at det ikke er han som har insistert på sølvbrett under lunsjtallerkenen. Fra venstre: Statssekretærene Jonas Gahr Støre, Jan-Erik Larsen og Tom Therkilsen.