På pinebenken til siste minutt

FROGNER (Dagbladet): I stedet for å lese domsslutningen med en gang retten settes fredag morgen, vil dommer Trond Våpenstad først lese opp rettens vurderinger for og imot de tiltalte. Dermed venter en halv times nervepirrende helvete for de fire.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fire tiltalte vil veksle mellom tro og tvil, himmel og helvete, gråt og glede før de får vite om de blir dømt eller frifunnet.

I norsk rett er det vanlig praksis at domsslutningen blir lest først, før det redegjøres for fakta og premisser. Våpenstad har valgt å fravike dette prinsippet - og anslår at han vil bruke en halv time på opplesningen. Norske fjernsynsseere kan følge dramatikken på direkten. Både TV2 og NRK vil ha direktesendinger fra grendehuset.

Himmel eller helvete

Dette kommer til å bli de mest nerveslitende og dramatiske 30 minuttene, eller 1800 sekundene, i livet til Per og Veronica Orderud, Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød.

I deres sinn kommer det til å veksle fra tro på frifinnelse til frykt for lovens strengeste straff - 21 års fengsel - etter hvert som Våpenstad leser opp Nes herredsretts vurderinger.

Våpenstad har trolig valgt denne strategien for å holde ro i den fullstappede rettssalen i Frogner grendehus - og kanskje ikke minst blant de fire på tiltalebenken, i den tida domsavsigelsen er antatt å vare.

De tiltalte plikter ikke å møte til domsavsigelsen. Men etter det Dagbladet fikk opplyst i går, har ingen av de fire sagt at de uteblir. Dagbladet fikk bekreftet at Veronica og Per kommer.

Veronica gråt

Etter at rettssaken ble tatt opp til doms i går ettermiddag, dro Lars Grønnerød hjem sammen med sin far og bror, som var på plass for å høre på advokat Steinar Wiik Sørviks kampprosedyre for å redde klienten fra 21 års ubetinget fengsel.

Lars har ikke fast jobb, og skal slappe av med ymse sysler fram til fredag.

Veronica brast i gråt da sorenskriver Våpenstad hevet retten ved 14.30-tida i går. Deretter satt hun og ektemannen Per lenge på sitt rom i Frogner grendehus sammen med sine advokater. Ekteparet skal fortsette med sine vanlige sysler på Orderud gård i uka som kommer, etter det Dagbladet får opplyst.

Kristin til barnehagen

Kristin forsvant umiddelbart fra retten i går sammen med ektemannen Per Haukeland. De skulle rett til barnehagen for å hente Kristins sønn, som er blitt seks år gammel.

Ifølge advokat Tor Kjærvik vil klienten være så mye sammen med sønnen som mulig.

For dersom enten Kristin, Lars, Veronica og Per, eller alle fire, blir funnet skyldig i medvirkning til overlagt drap på Marie og Kristian Orderud og Anne Orderud Paust, kan det være slutt på friheten i 12- 14 år framover.

Da kommer trolig aktor, statsadvokat Jørn Sigurd Maurud, til å reise seg og begjære den eller de som er domfelt, varetektsfengslet med øyeblikkelig virkning.

Kan bli pågrepet

Forsvarerne har etter det Dagbladet kjenner til forberedt sine klienter på dette verst tenkelige scenarioet. En person kan settes i varetekt når forhold som særlig styrker mistanken mot vedkommende, er til stede. En domfellelse for medvirkning til overlagt trippeldrap i herredsretten gir etter alt å dømme grunn for varetektsfengsling.

Dessuten vil det kunne støte vanlige menneskers rettsfølelse hvis en eller flere personer som er dømt til 21 års fengsel, ikke sitter bak murene, sjøl om dommen ikke er rettskraftig.

Aktoratet, som ikke vil bekrefte at de vil påstå varetektsfengsling straks etter en fellende dom, vedgår imidlertid overfor Dagbladet at de har vurdert denne problemstillingen.

En av forsvarerne, som ikke vil bli navngitt, kommenterer varetektsfengsling slik:

- Domfellelse etter tiltalen betyr helt sikkert begjæring om varetekt. Aktoratet vil også helt sikkert forsøke å holde den eller de som blir dømt, i fengsel fram til saken kommer opp for Eidsivating lagmannsrett, kanskje ikke før på nyåret.

ER MED SØNNEN: Kristin forsvsant umiddelbart fra retten i går rett til til barnehagen for å hente sønnen. Ifølge advokat Tor Kjærvik vil hun være så mye sammen med sønnen som mulig.
LANG VENTETID: Veronica brast i gråt da retten ble hevet ved 14.30-tida i går. Den neste uka blir det bare ventetid for Veronica og Per Orderud som begge har meldt sin ankomst når dommen leses opp neste fredag. Da må de vente en halv time før dommeren kommer til selve domsslutningen. Hele Norge kan følge med - opplesning dommen sendes direkte på tv.