Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På plass i Kina

BEIJING (Dagbladet): Kong Harald og dronning Sonja ble i natt tatt i mot av Kinas president Jiang Zemin i Folkets store hall. Rett etter mottakelsen hadde kongeparet samtaler med den mektige presidenten. Menneskerettigheter står øverst på agendaen når utenriksminister Knut Vollebæk (KrF) møter sin kinesiske kollega seinere i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mottakelsen i Folkets store hall markerte starten på et åtte dager langt statsbesøk i Kina. Etter velkomstseremonien undertegnet utenriksministeren på vegne av Norge flere miljø- og bistandsavtaler med Kina. Undertegningen skjedde i nærvær av kongen.

Spente

Kongeparet kom til Kina fra Seoul i Sør-Korea i går ettermiddag, og ble kjørt direkte fra flyplassen til kinesernes gjestehus «Diao Yu Tai», et steinkast fra Den forbudte by.

Størst spenning ved statsbesøket knytter det seg til samtalene utenriksminister Knut Vollebæk skal ha med sin kinesiske kollega, visestatsminister og utenriksminister Qian Qichen.

- Den kinesiske embetsmannen som møtte utenriksministeren på flyplassen, var fullt ut informert om det Vollebæk hadde uttalt før avreisen fra Norge, sier en diplomat til Dagbladet.
Utenriksministeren kommer blant annet til å ta opp både Kinas omfattende bruk av dødsstraff, tortur og forholdene i fengslene, samt minoritetsspørsmål som Tibet. Hongkong-overtakelsen og Kinas forpliktelser overfor internasjonale konvensjoner står også på agendaen.

- Vi vil spesielt fokusere på menneskerettsspørsmål under statsbesøket i Kina. Menneskerettigheter står over de rent kommersielle interessene, framholdt utenriksministen..

Vollebæk legger stor vekt på at menneskerettsspørsmål er overordnet handelsinteressene. Men han tror ikke Norges sterke fokusering på disse spørsmålene vil skade norske næringsinteresser.

Flere endringer

- Kinesiske myndigheter er informert om at vi ønsker å legge vekt på menneskerettsspørsmål, og tilbakemeldingen er positiv. Kineserne har gitt uttrykk for at de ser fram til vårt besøk, men har også gitt utrykk for at de aldri tidligere har hatt besøk der sosiale og kulturelle rettigheter er så sterkt fokusert, sier Vollebæk.

Regjeringsskiftet forrige uke har ført til flere endringer av det opprinnelige programmet for statsbesøket - noe som har gjort det tungt å jobbe på norsk og kinesisk side.

- Vi gjennomgikk programmet med våre embetsmenn og endret en rekke saker og la til nye elementer, opplyser han.

Det er lite i Beijings gatebilde som tyder på at Norges kongepar er på statsbesøk i landet. Den vanlige mann og kvinne i gata vet ikke at kong Harald og dronning Sonja er i byen.
Desto større er interessen for president Jiang Zemins statsbesøk til USA søndag. Mange håper den kinesiske presidenten skal kunngjøre at han vil løslate de opposisjonelle, Wang Dan og Wei Jingsheng.

Begge var nominert til Nobels fredspris i år. Wang var studentleder under demonstrasjonene i 1989 og ble dømt til fengsel i 11 år i 1996 for statsfientlig virksomhet. Wei ble idømt 14 år, anklaget for å ha planlagt statskupp.

Hele Norges coronakart