Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- På radioen ble det oppfordret til å drepe

Sadi Bugingo er tiltalt for medvirkning til drapet på mennesker som søkte tilflukt under massakren i Rwanda.

FLYKTET: Dette bildet ble tatt 8. juli 1994 nær Gikongoro i Rwanda. Her ser du folk som har flyktet, noen hardt skadd, på grunn av angrepene i landet i 1994. Foto: AFP PHOTO / PASCAL GUYOT/NTBScanpix
FLYKTET: Dette bildet ble tatt 8. juli 1994 nær Gikongoro i Rwanda. Her ser du folk som har flyktet, noen hardt skadd, på grunn av angrepene i landet i 1994. Foto: AFP PHOTO / PASCAL GUYOT/NTBScanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På rettens andre dag forklarer folkemordtiltalte Sadi Bugingo (47) detaljert om de skjebnesvangre dagene i april 1994 i Rwanda. Men hans forklaring er ikke den samme som påtalemyndighetenes, Bugingo nekter straffskyld.

- På radioen ble det ble oppfordret til å drepe alle som var med i, eller støttet, tutsihæren Inkotanyi, forteller Bugingo i retten.

Søkte tilflukt Ifølge tiltalten angrep bevæpnede personer fra Interahamwe-militsen, militæret, sivile og politiet et kommunehus i Birenga den 14. april 1994. Der hadde 1000 mennesker søkt tilflukt. 

«De omringet området, angrep og drepte internt fordrevne personer». Drapene ble gjort ved bruk av håndgranater, macheter, klubber, stokker og skytevåpen. 

Det er antatt at alle de 1000 personene ble massakrert, og at drapene pågikk over flere timer. 

Bugingo forteller i retten at han hadde hørt rykter om at folk hadde begynt å flykte på grunn av uroen i området, men at han ikke kunne vite det sikkert, og at han heller ikke kunne vite hvor folk flyktet til.

- Var ikke der Harald Stabell, Bugingos forsvarer, fortalte i går at Bugingo forteller at han ikke var tilstede under hendelsene som er beskrevet i tiltalen

TILTALT: Her er forsvarer Harald Stabell sammen med Sadi Bugingo (47), som er tiltalt for medvirkning til folkemordet i Rwanda. Bildet er fra fengslingsmøtet i Bergen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
TILTALT: Her er forsvarer Harald Stabell sammen med Sadi Bugingo (47), som er tiltalt for medvirkning til folkemordet i Rwanda. Bildet er fra fengslingsmøtet i Bergen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

I går var tilhørerbenken i rettssal 250 i Oslo tinghus fylt med flere norsk-rwandere. Da Dagbladet snakket med flere av dem i går, lo de av Bugingos uttalelse om at han ikke kjente til at det var en konflikt mellom tutsier og hutuer i området før massakren.

Folkemordet i Rwanda i 1994 skjedde som følge av konflikter mellom de to folkegruppene, og en stor del av Rwandas tutsibefolkning ble drept under massakrene.

En av tilhørerene i salen i går var Chantal Sharazi Nilsen. Hun har bodd i Norge i rundt 18 år, og har tatt seg fri fra jobben for å følge folkemord-saken i Oslo tingrett.

- Vanskelig Hun mistet flere familiemedlemmer og venner under massakrene i 1994.

- Det er vanskelig å se Bugingo, at han smiler og ler, jeg håper han skjønner hva han har gjort, sier Sharazi Nilsen til Dagbladet.

Påtalemyndigheten varsler at den vil føre rundt 100 vitner, statsadvokaten har tidligere fortalt at 25 av dem hentes til Norge for å forklare seg i retten, de øvrige vil vitne over videolink.

En av dem er den tidligere lederen for Interahamwe-militsen, som sitter fengslet på livstid for sin deltagelse i folkemordet.

Vitnene som blir flydd til Norge skal innta vitneboksen i Oslo tingrett fra onsdag i neste uke.
 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media