På randen av borgerkrig

BERLIN (Dagbladet): Albania er på randen av en ny borgerkrig. Orgier i vold og blod kan bryte ut når folkemassene i dag samles rundt liket av den drepte opposisjonslederen Azem Hajdari (35) på Skanderbegplassen i hjertet av hovedstaden Tirana.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I andre kister på torget ligger likene av Hajdaris livvakt og en demonstrant som i går ble skutt ned og drept da et par tusen forsøkte å storme kontoret til den sosialistiske statsministeren Fatos Nano.

Bygningen ble stukket i brann av den opprørte mengden, som ble møtt av statsministerens vakter. De skjøt delvis i lufta og delvis mot de inntrengerne som ropte i kor: «Drep, drep Fatos Nano!»

Fatos Nano flyktet

Statsministeren og hans medarbeidere flyktet ut bakveien i en skur av kuler fra demonstranter inne og ute som var bevæpnet med automatvåpen og pistoler.

Journalister fortalte at de hadde sett ytterligere en drept blant demonstrantene. Flere av vaktene ble såret. Et titall av regjeringens biler ble satt fyr på.

Angrepet på statsministerens kontor skjedde etter at Hajdari ble myrdet da han lørdag kveld kom ut av hovedkvarteret til Det demokratiske parti, som er det største opposisjonspartiet i landet. Han var nestformann i partiet.

- Nanos ga personlig ordren til drapet. Han har frist i 24 timer, til mandag middag, til å trekke seg. Gjør han ikke det, venter det ham de frykteligste konsekvenser. De kan bety borgerkrig, truet opposisjonsføreren Sali Berisha.

Frykter eksplosjon

Utover kvelden ble det hørt skuddsalver i Tirana. I byen Kavaje sørvest for hovedstaden bygde demonstranter barrikader i gatene. Men frykten for en eksplosjon i Europas fattigste land knytter seg til begravelsene i dag.

Hundretusener albanere er væpnet til tennene etter at hærens lagre ble plyndret under opprøret som kostet flere hundre mennesker livet i fjor vår.

Til våpen mot Nano

Opprøret og det påfølgende valget førte til Berishas fall som president og til at eks-kommunisten Nano ble statsminister. Berisha var i sin tid livlege for diktatoren Enver Hoxha, men etter stalinistregimets sammenbrudd ble han en fanatisk anti-kommunist.

Albanske massemedier spekulerer i at Hajdari forberedte en væpnet oppstand mot Nano-regjeringen. For to uker siden oppfordret Berishas nestkommanderende til å gripe til våpen mot Nano.

Fortsatt er store deler av Albania, spesielt i nord, utenfor regjeringens kontroll.

Regjeringen Nano benekter ethvert ansvar for drapet på Hajdari og har utlovt en belønning på inntil 100000 dollar for opplysninger som kan føre til at attentatmennene blir pågrepet.
Ubebekreftede meldinger sier at sjefen for kriminalpolitiet i den nordalbanske byen Tropoje, Jaho Sali Mulosmani, står bak drapet - som ledd i et politisk oppgjør.

Berisha kommer nettopp fra Tropoje-området, som også er sentrum for trafikken av våpen og geriljasoldater over grensa til Kosovo.