Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På randen av borgerkrig

200 000 demonstranter krevde i går kveld at parlamentet omgjør valgresultatet til fordel for den ukrainske opposisjonslederen Viktor Justsjenko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Valgkommisjonen offentliggjorde i går at statsminister Viktor Janukovitsj hadde fått 49.7 prosent av stemmene, mens Justsjenko hadde fått 46.6 prosent. Da var mer enn 99 prosent av stemmene talt opp.

Demonstrasjonene foregikk fredelig da Dagbladet gikk i trykken i natt, men Ukraina, som er dypt splittet mellom øst og vest, kan fort komme ut i en borgerkrigsliknende situasjon. Det vil angå mange, siden landet har 48 millioner innbyggere.

Åpenbart valgfusk

En av Justsjenkos nære medarbeidere, Julia Timosjenko, sa seint i går kveld at den avgjørende dagen er i dag. Da kan parlamentet bestemme seg for å møtes for å diskutere valgresultatet. Hvis ikke parlamentet bytter ut valgkommisjonen vil demonstranter demonstrere utenfor parlamentet, dag og natt, sa Timosjenko.

Det er åpenbart at det har foregått omfattende valgfusk. I sør-østlige Lugansk oblast, der Janukovitsj har mest støtte, har flere valgdistrikter en velgeroppslutning på mer enn 100 prosent. Det eneste som i går så ut til å kunne omstøte valgresultatet er hvis parlamentet velger en annen valgkommisjon, som tar hensyn til det omfattende valgfusket.

Et statskupp

-  Et statskupp har allerede funnet sted. Det startet i Donetsk og er gjennomført av Janukovitsj' hovedkvarter, tordnet Viktor Justsjenko da han talte til sine tilhengere på Uavhengighetsplassen i sentrum av Kiev i går.

Demonstrantene veivet med ukrainske og oransje flagg, som er Justsjenkos farge. Fra andre byer i Ukraina strømmet ytterligere titusener av demonstranter mot Kiev.

I Kiev vant Justsjenko med 77 prosent av stemmene, og bystyret i hovedstaden har krevd at parlamentet vurderer valgresultatet på nytt i lys av valgfusket.

Viktor Justsjenkos strategi er at hundretusenvis av demonstranter skal utgjøre et så stort press på parlamentet at sikkerhetsstyrkene bytter lojalitet. Det var det som skjedde da Slobodan Milosevic ble kastet etter valgfusk i Jugoslavia i 2000, og da Eduard Sjevardnadze ble kastet etter valgfusk i Georgia for et år siden.

Julia Timosjenko oppfordret i går til generalstreik, og flere fabrikker var i natt i streik. Bystyret i storbyen Lviv i vest sa i går at den ikke ville ta imot ordre fra regjeringen, men bare fra Viktor Justsjenko.

I Donetsk i øst var det også store demonstrasjoner til støtte for Janukovitsj.

Putin gratulerte

Den første til å gratulere Janukovitsj med seieren i går var Russlands president Vladimir Putin. Han har i valgkampen tatt klart side for det sittende regimet og Janukovitsj.

Putin har en klar interesse av å knytte Ukraina nærmere Russland, og ikke til EU slik Justsjenko vil. I en telefonsamtale fra Brasil sa Putin at valget hadde vært «åpent og rettferdig». Det er en oppfatning mange valgobservatører ikke delte i går.

Den amerikanske utsendingen, senator Richard Lugar, sa søndagens valg hadde vært preget av «en samkjørt og mektig kampanje for fusk på valgdagen og overgrep».

EU ga også uttrykk for sterk bekymring for måten valget ble gjennomført på.

Janukovitsj gjorde det på sin side klart at han ikke har tenkt å gi opp uten sverdslag.

Han kalte demonstrantene i Kiev og andre ukrainske byer for «ei lita gruppe radikalere som har satt seg som mål å splitte Ukraina».

STORE PROTESTER: Polske og ukrainske studenter demonstrerer foran den ukrainske ambassaden i Warszawa. Protesten var ment som støtte til den ukrainske opposisjonslederen Viktor Yuvsjenko, som de mener har vært utsatt for valgfusk.
UTROPT SOM VINNER: Statsminister Viktor Janukovitsj. <P>Foto: Scanpix
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media