På randen av borgerkrig

200 000 demonstranter krevde i går kveld at parlamentet omgjør valgresultatet til fordel for den ukrainske opposisjonslederen Viktor Justsjenko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Valgkommisjonen offentliggjorde i går at statsminister Viktor Janukovitsj hadde fått 49.7 prosent av stemmene, mens Justsjenko hadde fått 46.6 prosent. Da var mer enn 99 prosent av stemmene talt opp.

Demonstrasjonene foregikk fredelig da Dagbladet gikk i trykken i natt, men Ukraina, som er dypt splittet mellom øst og vest, kan fort komme ut i en borgerkrigsliknende situasjon. Det vil angå mange, siden landet har 48 millioner innbyggere.

Åpenbart valgfusk

En av Justsjenkos nære medarbeidere, Julia Timosjenko, sa seint i går kveld at den avgjørende dagen er i dag. Da kan parlamentet bestemme seg for å møtes for å diskutere valgresultatet. Hvis ikke parlamentet bytter ut valgkommisjonen vil demonstranter demonstrere utenfor parlamentet, dag og natt, sa Timosjenko.

Det er åpenbart at det har foregått omfattende valgfusk. I sør-østlige Lugansk oblast, der Janukovitsj har mest støtte, har flere valgdistrikter en velgeroppslutning på mer enn 100 prosent. Det eneste som i går så ut til å kunne omstøte valgresultatet er hvis parlamentet velger en annen valgkommisjon, som tar hensyn til det omfattende valgfusket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.