På randen av fattigdom

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Flere enn hver fjerde kvinne over 65 år i Norge ligger under EUs lavinntektsdefinisjon og er dermed nær fattigdom. Norge har ifølge Aftenposten en større andel nestenfattige i denne befolkningsgruppa enn gjennomsnittet i EU-landene. Der er riktignok andelen som lever under lavinntektsgrensen flere, men de fordeler seg jevnere på de forskjellige aldersgruppene. I Norge er det særlig unge, som har flyttet hjemmefra, og eldre kvinner med minstepensjon, som havner i lavinntektsskategorien.

Det betyr ikke at eldre kvinner er fattigere enn sine jevnaldrende søstre i Europa. En «fattig» person i Norge har mye mer å rutte med enn «fattige» i Tyrkia og Hellas, hvor gjennomsnittsinntekten er langt lavere. Eldre kvinners kjøpekraft er betydelig høyere i Norge. Like fullt viser statistikken at fordelingen av godene i Norge er skjev. Forklaringen på at det er spesielt eldre kvinner som havner under streken, er at kvinner historisk sett har hatt lavere yrkesaktivitet i Norge enn menn. Det gjør at flere av dem blir minstepensjonister. Og den norske minstepensjonen ligger relativt sett så langt under det typiske lønnsnivå i Norge at den defineres å være under lavinntektsgrensen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer