På randen av fred

Natt til 15. august fikk 29 personer strupen skåret over i Béchar i algerisk Sahara. Det var den første blodige terrorhandlingen etter presidentvalget 15. april. Volden tiltar jo mer man nærmer seg folkeavstemningen. Forskjellige grupper i Algerie ønsker ikke fred. Men folket lengter etter fred, sikkerhet og stabilitet, som president Abdelaziz Bouteflika har lovet. Han vil også gjenopprette Algeries internasjonale troverdighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bouteflika ble valgt uten heder 15. april, ved at de seks andre kandidatene trakk seg dagen før valget. Ingen ga verdens tidligere yngste utenriksminister (han var 26 i 1963), som hadde vært borte fra algerisk politikk i mer enn tjue år, noen videre kreditt. Ekspertene tok feil. Bouteflika har utrettet mer for Algerie i de fire og en halv månedene siden han så vidt ble valgt enn samtlige av hans siste forgjengere.

  • Folkeavstemningen er hans store revansje. Gjennom den vil han oppnå den støtten og troverdigheten han manglet i april. Han har allerede oppnådd at Parlamentet vedtok som lov hans såkalte «sivile overenstemmelse» - amnestiet av tusenvis av islamister, på den betingelse at de ikke direkte har blod på hendene. Nå vil han at også det algeriske folket, som har lidd under sju års blodig borgerkrig, skal godkjenne det. Det er den eneste løsningen for å unngå at de mest ytterliggående gruppene fortsetter å holde volden ved like av redsel for å bli dømt. De mest voldelige blant dem, med direkte ansvar for dødelige attentater, vil i fredsprosessens neste fase bli dømt, men med mildere straffer.
  • Bouteflika vil ha fred. Og han vil ha æren for det. Våpenhvilen som ble inngått like etter valget med det forbudte islamske partiet FIS' væpnede arm AIS, hadde de militære, som har den egentlige makten i Algerie, forhandlet om i to år. Bouteflika gjennomførte avtalen som om det var hans initiativ, og fulgte opp med amnestiet. Tidligere AIS-forkjempere har allerede begynt å integrere sikkerhetsstyrkene. Den veien regner Algerie-forskeren Luis Martinez med at det også kommer til å gå med de meste ekstreme islamistene i GIA, De væpnede islamske grupper som foreløpig nekter å legge ned våpnene, står bak de siste attentatene. Men Bouteflika går forsiktig fram. Han har ennå ikke opphevet unntakstilstanden, og han setter ikke fri FIS' ledere Abassi Madani og Ali Belhadj, noe de militære ville motsette seg på det sterkeste. Innerst inne har Bouteflika et visst håp om å sende de militære tilbake til kasernene, som hans legendariske forbilde, Houari Boumedienne, klarte. Derfor tar han vaktsomt et skritt av gangen.
  • Det samme gjelder diplomatiet. Bouteflika minner om at Algerie er et bindeledd mellom Europa, Afrika og Midtøsten. Han vil ha en assosiert avtale med EU, og forsterke Algeries rolle i Afrika. 12. juli var han ikke lite stolt av å ha klart å lokke Moammar Kadhaffi for første gang siden 1975 tilbake til Organisasjonen for afrikansk enhet, OUA, som hadde møte i Alger. Snart skal han ha toppmøte med naboen, Marokkos Muhammed VI. Han akter også å bidra i Midtøsten, trykket hånda til Ehud Barak og minner om at han i sin tid var den første som mottok Arafat som en statssjef og dessuten oppnådde at PLO fikk observatørstatus i FN.
  • Foreløpig er hindringene for Bouteflikas prosesser mer synlige enn suksessene. Ikke bare GIA nekter å legge ned våpnene. Flere militære kretser har tjent godt på krigen og kontrollerer store deler av landets økonomi. Bouteflika risikerer å bli avsatt hvis han tøyer strikken for langt. Det er også et handikap å ha vært borte fra den innenrikspolitiske scenen i 20 år. Det vil - minst - ta flere år før han kan nå sitt mål om å gjenforene Algerie og få tidligere fiender til å leve fredelig sammen igjen og respektere hverandre. Det vil ta enda flere år før sårene etter den blodige krigen, der han selv vedgår at 100 000 er omkommet, kan leges, hvis det i det hele tatt er mulig. Uansett, Algerie ser for første gang på sju år ut til å være på randen av fred. Bare det er et mirakel.