Great Salt Lake

På randen av kollaps

Utahs største innsjø holder på å kollapse. Dyrelivet har allerede fått kjenne på konsekvensene, og nå kan helsen til mennesker stå i fare.

ATTRAKSJON: Great Salt Lake er en av Utahs største tursitattraksjoner. Foto: Rick Bowmer / AP / NTB.
ATTRAKSJON: Great Salt Lake er en av Utahs største tursitattraksjoner. Foto: Rick Bowmer / AP / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Innsjøen Great Salt Lake i Utah har mistet 73 prosent av vannmengden på grunn av overdreven vannforbruk. Billioner av liter av vann har blitt brukt for å forsyne gårder og andre bosteder.

Nå advarer forskere mot konsekvensene av en inntørket innsjø. En ny rapport viser at om det ikke settes i gang store tiltak, vil konsekvensene være alvorlige for både mennesker og dyr – og det er snakk om bare på noen få år. Det skriver den britiske avisa The Guardian.

- Til slutt ubeboelig

Forskere mener at innsjøens økosystemer kan kollapse om det ikke innføres strakstiltak. Som en konsekvens av at vannbestanden til stadighet minsker, blir innsjøen saltere og ubeboelig for sjøkreps og andre insekter. Til slutt vil ikke innsjøen være i stand til å ta vare på de mer enn 10 millionene trekkfuglene samt dyrelivet som bruker innsjøen.

Synkende vannbestand kan også gjøre utvinning av magnesium og andre kritiske mineraler umulig. I tillegg kan støvet fra den inntørkede sjøbunnen forverre blant annet hjerte- og lungesykdommer, samt øke risikoen for kreft.

Støvet kan også skade både avlinger og forringe jorda, samt bidra til at snøen vil smelte raskere – noe som igjen vil utløse enorme økonomiske tap for Utahs landbruks- og reiselivsnæring.

- Vi er på den siste spikeren i kista, sier Kevin Perry, som forsker på støvet fra Great Salt Lake ved Universitetet i Utah.

FALLER AV: Et bildekk faller av en bil i UTAH i USA. Video: Viralhog Vis mer

Må øke med opptil 50 prosent

For å redde innsjøen, antyder rapporten at man må redusere vannforbruket med 30 til 50 prosent, slik at vann fra bekker og elver kan renne direkte inn i innsjøen.

I fjor bevilget Utah 40 millioner dollar til å gjenopprette innsjøen, men Ben Abbott, økolog ved Birmingham Young University, og en av hovedforfatteren av rapporten, sier at eksisterende politikk og handlingsplaner ikke er nok for redde innsjøen fra å kollapse.

- Vi må virkelig øke hastigheten på tiltakene, samt øke ambisjonene for hvor mye vann vi gjenoppretter i innsjøen, sier Abbott til The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer