«Putins hjerne»

- På randen av tredje verdenskrig

Den russiske ideologen Aleksandr Dugin, omtalt som «Putins hjerne», kommer med en dyster spådom i sin første kommentar siden dattera Darja Dugina (29) ble drept av en bilbombe.

DYSTER SPÅDOM: Den russiske ideologen Aleksandr Dugin kommer med en dyster spådom, etter at dattera Darja Dugina (29) ble drept av en bilbombe i Moskva-forstaden Odintsovo i august. Foto: NTB/ REUTERS/Maxim Shemetov
DYSTER SPÅDOM: Den russiske ideologen Aleksandr Dugin kommer med en dyster spådom, etter at dattera Darja Dugina (29) ble drept av en bilbombe i Moskva-forstaden Odintsovo i august. Foto: NTB/ REUTERS/Maxim Shemetov Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er på randen av tredje verdenskrig, og det er Vesten som er besatt av å presse oss dit. Dette er ikke lenger en frykt eller en forutanelse - det er et faktum. Russland er i krig med det kollektive Vesten, skriver Alexandr Dugin i en kommentar publisert på nettsida til den høyrepopulistiske TV-kanalen Tsargrad TV.

Dugin er en høyrenasjonalistisk ideolog som regnes som en viktig inspirasjonskilde for president Vladimir Putin.

Kallenavnet «Putins hjerne» har han fått fordi han angivelig har hatt sterk intellektuell innflytelse på Putin. Mange eksperter mener imidlertid at ryktene om Dugins innflytelse er sterkt overdrevet.

Rystet Russland

Dugin er også faren til den regimevennlige russiske redaktøren og politiske analytikeren Darja Dugina (29), som i august ble drept av en bilbombe i Moskva-forstaden Odintsovo.

Drapet rystet Russland, som anklaget «statlige ukrainske terrorister» for å stå bak attentatet. Ukraina benekter imidlertid involvering.

MINNETALE FOR DATTERA: Den høyrenasjonalistiske ideologen Aleksandr holder minnetale for sin datter Darja Dugina på minneseremonien i Moskva. Dugina ble drept av en bilbombe i august. Foto: Dmitrij Serebrjakov / AP / NTB
MINNETALE FOR DATTERA: Den høyrenasjonalistiske ideologen Aleksandr holder minnetale for sin datter Darja Dugina på minneseremonien i Moskva. Dugina ble drept av en bilbombe i august. Foto: Dmitrij Serebrjakov / AP / NTB Vis mer

Dattera støttet i likhet med sin far helhjertet opp om Russlands krig mot Ukraina. Hun jobbet som journalist for statskontrollerte russiske TV-kanaler og var et kjent fjes for russere flest.

- Den første suksessen

I kommentaren - som er den første siden datteras død - erkjenner Dugin at Ukraina nylig har hatt suksess på slagmarken. Ukrainske styrker har gjenerobret en rekke områder de siste ukene, blant annet ved hjelp av store våpenleveranser fra Vesten.

- Motoffensiven utført av de væpnede styrkene i Ukraina i Kharkiv-regionen var et direkte slag for Russland. Alle vet at offensiven ble organisert, forberedt og gjennomført med utstyr fra USAs og NATOs militære, og at den skjedde med deres veiledning, skriver han.

ULTRANASJONALIST: Den høyreekstreme ultranasjonalisten Aleksandr Dugin har av enkelte blitt regnet som den ideologiske hjernen bak Russlands invasjon av Ukraina, og som en nær rådgiver for Russlands president Vladimir Putin, men det er uklart hvor tett forholdet deres faktisk er. Foto: Moscow News Agency / Reuters
ULTRANASJONALIST: Den høyreekstreme ultranasjonalisten Aleksandr Dugin har av enkelte blitt regnet som den ideologiske hjernen bak Russlands invasjon av Ukraina, og som en nær rådgiver for Russlands president Vladimir Putin, men det er uklart hvor tett forholdet deres faktisk er. Foto: Moscow News Agency / Reuters Vis mer

Den russiske ideologen skriver videre at det er umulig å gå tilbake til slik det var før 24. februar - datoen for den russiske invasjonen av Ukraina.

- Det er umulig å gå tilbake til forholdene fra før 24. februar 2022. Det som skjedde er irreversibelt, og vi kan ikke gi innrømmelser eller inngå kompromisser. Fienden vil bare akseptere vår fullstendige overgivelse, slaveri, splittelse og okkupasjon, så vi har ikke noe valg, skriver han.

«YDMYKES»: Denne detaljen vekker oppsikt under Putins møte med Kirgisistans president, Sadyr Japarov, 15. september. Video: RIA Novosti / Twitter. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Utryddelseskrig

Dugin omtales som en ultranasjonalistisk filosof, og blir sett på som en av hovedaktørene bak Putins forestilling om å gjenreise Russland som et imperium.

I 1997 ga han ut boka Geopolitikkens fundament, som i hovedsak handler om hvordan Russland bør gå fram for å få mer makt i verden. Der trekker han blant annet fram desinformasjon, destabilisering og annektering - en oppskrift den russiske presidenten har tatt i bruk.

I kommentaren sammenlikner han dagens situasjon i Ukraina med Hitlers angrep på Sovjetunionen i 1941.

- Vesten har erklært krig mot oss. Vi valgte ikke denne krigen, og vi ville ikke ha den. I 1941 ønsket vi heller ikke krig med Nazi-Tyskland, og vi nektet å tro på det før det skjedde, skriver han.

WAGNERGRUPPEN: Video skal vise en russisk fange pakke sakene sine før han blir med i Wagnergruppen, også kjent som «Putins private hær». Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Den russiske ideologen hevder at Vestens intensjon er å starte en «utryddelseskrig» mot Russland - og at offensiven i Kharkiv er «begynnelsen på en fullverdig krig fra Vesten mot oss».

Dugin kommer også med en urovekkende uttalelse om bruken av atomvåpen.

- Om atomvåpen vil bli brukt er et åpent spørsmål, men sannsynligheten for at det blir brukt atomvåpen øker for hver dag, skriver Dugin.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer