På rentetoppen

Norges Bank rasler fortsatt med rentevåpenet. Det hjalp ikke å få inn Carl I. Hagens stedatter i hovedstyret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SÅ KOM DET ingen renteøkning fra Norges Bank i går, og mange pustet lettet ut. Men Svein Gjedrem og hans hovedstyre holder fast på at neste renteendring mest sannsynlig vil gå i låntakernes disfavør. På fagspråket heter det at med uendret rente ser banken det som mer sannsynlig at inflasjonen på to års sikt blir høyere enn 2,5 prosent enn at den blir lavere. Og for å hindre en slik utvikling i prisene, må da Gjedrem ta i bruk rentevåpenet igjen. For han styrer som kjent etter inflasjonsmålet, og tar knapt hensyn til verken valutakurs eller sysselsetting når renta skal fastlegges. Det har han instruks om å gjøre, slik han oppfatter den.

ETTER RENTEØKNINGEN på forrige møte har kritikken veltet over Norges Bank. Ikke minst har LO og andre fagorganisasjoner protestert, fordi de høye lønnstilleggene i vår ble brukt som begrunnelse for å sette opp renta. Men også industrien har kommet på banen, fordi den høye renta indirekte har en del av skylda for vår sterke krone. Krona er blitt ettertraktet valuta. Det er blitt atskillig vanskeligere for norske bedrifter å hevde seg i konkurranse med utlandet. Men også enkelte politikere har begynt å røre på seg, og mener Norges Bank er for snever i sin definisjon av instruksen. Da renta gikk ned, var det derimot bare klappsalver å høre. Instruksen var den samme. Og Gjedrem hadde på forhånd gjort det klart at et lønnsoppgjør på fem prosent ville være akseptabelt for å holde stabil rente. Som kjent ble oppgjøret enda høyere. Da har partene ingen grunn til å spille overrasket. Renteøkningen var varslet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer