Coronaviruset:

- På rett vei

Regjeringens gjenåpningsplan kan sannsynligvis følges slik den er skissert, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

DETTE SKJER VIDERE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er optimistisk med tanke på smittesituasjonen inn mot sommere, men sier at det er spesielt én ting som avgjør hvordan høsten blir. Video: Dagbladet Vis mer
Publisert

Det siste døgnet er det registrert 222 coronasmittede i Norge. Det er 221 færre enn ukesnittet. Snittet de siste sju dagene er snittet 443 per dag. For ei uke siden var snittet 555.

- Vi er absolutt på rett vei, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NTB.

Han sier smittetallene går ned i de fleste kommunene og at R-tallet holder seg under 1, takket være god innsats fra innbyggerne og gode smittesporere.

- Det er en imponerende prestasjon når vi er omgitt av muterte og mer smittsomme virusvarianter. Det gjør at regjeringens gjenåpningsplan sannsynligvis kan følges slik den er skissert, sier Nakstad.

OPTIMIST: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror det fortsatt er mulig å følge regjeringens gjenåpningsplan. Foto: Berit Roald / NTB
OPTIMIST: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror det fortsatt er mulig å følge regjeringens gjenåpningsplan. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Flere tror at smitten reduseres

Det norske folk ser ut til å dele hans optimisme. April er nemlig første måned så langt i pandemien hvor flere tror at smitten i Norge vil reduseres, i stedet for å øke framover.

Det viser Opinions koronamonitor.

I april svarte tre av ti at de tror smitten vil øke, mens 40 prosent tror den vil synke. 30 prosent tror antallet forblir uendret.

- I samtlige måneder under pandemien har flere forventet økning enn reduksjon i smitte. April er første måned hvor dette ikke lenger er tilfellet, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

- Ha is i magen

Opinion mener uansett at trenden er klar. Forrige uke svarte 46 prosent av de spurte at de tror smittetallene vil synke.

Nakstad sier utviklingen i land rundt oss viser at situasjonen fortsatt er skjør, og ber alle om å fortsette den gode innsatsen.

- Men hvis vi alle har litt is i magen og fortsetter den innsatsen vi nå gjør i Norge, vil framtidige lettelser kunne gjennomføres uten stor risiko for at smitten skyter i været igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer