Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På rømmen i 41 år

Italiensk politi jakter på Bernardo Provenzano fra Corleone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bernardo Provenzano (70) er født i Corleone, seks mil sør for Palermo på Sicilia.

Fjellkonge

Han har vært på rømmen i 41 år. Myndighetene vet ikke hvordan han ser ut. Det eneste bildet politiet har av han er 30 år gammelt. 18. september 1963 forsvant han. Han hadde fått for mange fiender.

Oppe i fjellene på Sicilia holder Provenzano fortsatt styringen på den legendariske Cosa Nostra, via strenge kommandolinjer.

 
Det sies om ham at han har hjerne som en kylling, men at han skyter som en engel. Og forsatt er han oppe i fjellene, antakelig. Han har også klatret til topps i mafiafamilien, og omtales av mange som Italias mest ettersøkte mann. Da mafiaens overhode Salvatore Riina ble arrestert i 1993 tok nemlig Provenzano over som sjef for mafiasjefene.

I 2005 får han hjelp av både elektronikk og spioner i sitt «eksil». Men selv ikke finkjemming av vakre sicilianske åser og helikopterraid har hjulpet politiet i jakten på ham ham.

Kanskje ikke så rart. En rettssak som i Palermo åpner i disse dager for mistanken om at sjefen har fått god hjelp av høytstående politikere, jurister, politifolk og journalister på Sicilia. Hvis mistankene stemmer, kan det vise seg at selv antimafiaarbeidet i Italia har vært infiltrert av mafiaen.

I dag arresterte politi 46 mennesker som er mistenkt for å ha hjulpet mafiabossen med å unnslippe myndighetene.

DET ENESTE BILDET: Tatt i 1959. Foto: REUTERS
DET ENESTE BILDET: Tatt i 1959. Foto: REUTERS Vis mer


Ga ordre

Etterforskerne i Palermo mener de arresterte har hjulpet Provenzano å opprettholde et kommunikasjonsnettverk med andre gangstere. De sier videre at han har brukt skriftlige ordre som han ga til andre løyntnanter rundt om på Sicilia.

Hverken faks eller telefon skal mafiabossen ha noe tro på. Håndskrevne lapper med ordre er det han bruker, og de fraktes av hans undersåtter i intrikat orden.

Stoppet kommunikasjonen

Politiet opplyser om at de nå har rekonstruktert nettverket nærmest Provenzano.

- Bernardo Provenzanos post- og telekommunikasjon med de andre i nettverket er brutt opp, sier statsasdvokat i Palermo, Petro Grasso, etter arrestasjonen av de 46 medarbeiderne til Provenzano.

De arresterte er mistenkt for drap, utpressing, besittelse av narkotika og våpen. Rundt 1000 politimenn var med på aksjonen, som foregikk i og rundt Palermo.

Snører nettet

Politiet har drevet årelang jakt på den mektige mafiabossen. I 2001 ble Benedetto Spera arrestert. Han antas å ha vært Provenzanos høyre hånd.

I 2002 ble 14 andre arrestert for gangstervirksomhet, blant disse var Provenzanos svigerbror og nevø, skriver Agenzia Giornalistica Italia.

Ifølge en pressemelding fra etterforskerne ble raidet satt igang i dag fordi flere av de mistenkte planla å rømme, skriver BBC. Ifølge italienske aviser skal de ha planlagt å drepe en dommer, Pietro Grasso, som er statsadvokat i Palermo.

Mafiaoppgjørene i området de siste årene har ført til at over 100 personer er drept. Provenzano beskrives som knallhard, og har tilnavnet «Traktoren», rett og slett fordi han overkjører folk.

Men sjefen selv har forandret seg, sies det. Alle årene har vist at han ikke er dum likevel, og det nye tilnavnet «il Ragioniere», bokholderen.

Bildet fra 1959 viser en ung mann med mye hår. I dag skal han være skallet og spinkel, med hvit hud etter måneder av gangen under jorda.

Kona og ungene

Kona hans er i 50-årene. Saveria Provenzano driver et lite vaskeri i Corleone. Britiske Guardian besøkte henne uten å få noe ut av henne. Hun kom tilbake til hjembygda i 1992, sammen med parets to sønner. Etterforskerne trodde «Bokholderen» var død. Det var han ikke.

Provenzano hadde bare sørget for å plassere familien i trygghet før han hjalp til med å organisere et av mafiaens største slag, da de to dommerne Giovanni Falcone og Paolo Borsellino ble drept i bombeeksplosjoner.

Fru Provenzano ga et sjeldent intervju til La Repubblica i 2000 sa mannen hennes ikke er en morder, men et offer.

- Mannen min har vært forfulgt siden han var ung, da han fikk skylden for ting han ikke hadde noe med å gjøre, sa kona.

  • En av filmverdenens mest kjente gangstere, Gudfaren selv Don Vito Corleone, var nettopp fra Corleone. Mer om ham hos imdb.
<B>DATABILDE:</B> Dette bildet av Bernardo Provenzano offentliggjort av politiet viser hvordan han kan se ut nå.
<B>MAFIAJEGEREN:</B> Statsadvokat Piero Grasso på dagens pressekonferanse. Ifølge flere italienske aviser skal mafiafolkene som ble arrestert i dag gått med planer om å drepe statsadvokaten.
TATT I DAG:</B> Mistenkt mafios Francesco Pastoia ble arrestert i dag. Politiet tror han har hjulpet mafiabossen i de sicilianske fjellene.