På rømmen i fire år

Nå har Geir Stenmark Berg meldt seg for Økokrim. -Han vil imøtegå anklagene, sier advokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Tidligere advokat, dommer og politijurist Geir Stenmark Berg har vært på flukt fra norsk politi i fire år.

Den 55 år gamle familiefaren, som har vært etterlyst i over fire år etter at at han ble tiltalt for blant annet grov økonomisk utroskap, har nå meldt seg for Økokrim.

Han er underlagt ukentlig meldeplikt frem til rettssaken mot ham, som er berammet til januar 2009. Meldeplikten fungerer som erstatning for varetektsfengsling, skriver Økokrim i en pressemelding.

- Han meldte seg for politiet fordi han ønsker å møte i retten og imøtegå anklagene. Det har vært en belastning for familien og han selv å være etterlyst, sier 55-åringens forsvarer Harald Stabel til Dagbladet.no.

Etterlyst via Interpol

I februar i år etterlyste politiet Berg med bilde og navn i media for første gang.

- Han har meldt seg via sin advokat Harald Stabel. Vi har inngått en avtale om varetektssurrogat. Det innebærer at Geir Stenmark Berg må melde seg for politiet hver uke, sier politiadvokat Lise Gro Søreide til Dagbladet.no.

Har han vært i avhør etter at han ble pågrepet?

- Saken var ferdig etterforsket da han rømte, så vi har ikke hatt behov for det. Saken er berammet i januar fordi hans advokat var opptatt fram til da, sier hun.

Hvilke konsekvenser vil det få for ham at han har vært på rømmen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

HAR MELDT SEG: Geir Stenmark Berg har vært ansatt i Justidepartementet, jobbet som politijurist, vært dommerfullmektig på Østlandet og advokat i Oslo. Før Berg forsvant jobbet han i bygg- og anleggsbransjen, og skal ha drevet ulovlig virksomhet i flere selskaper. Foto: Politiet
HAR MELDT SEG: Geir Stenmark Berg har vært ansatt i Justidepartementet, jobbet som politijurist, vært dommerfullmektig på Østlandet og advokat i Oslo. Før Berg forsvant jobbet han i bygg- og anleggsbransjen, og skal ha drevet ulovlig virksomhet i flere selskaper. Foto: Politiet Vis mer

- Det kan jeg ikke si noe om nå. Men dette vil bli et tema i rettssaken, sier Søreide.

Strafferamme ni år

I mars 2003 ble Stenmark Berg tiltalt for å ha svindlet til seg 20 millioner kroner. De største postene ifølge tiltalen gjelder økonomisk utroskap for rundt 10 mill. kr. og momsbedrageri for 10 mill. kr. Strafferammen for de forhold som er omtalt er ni år. 

I 1992 mistet han advokatbevillingen på grunn av sitt frynsete rulleblad. Ifølge tiltalen skal han ha seilt under falskt flagg da han ved en rekke anledninger i 2002 utga

seg for å være advokat.

Under påskudd av å være advokat fikset han handel med gull og diamanter for

milliarder. Ifølge Økokrim skal han ha drevet ulovlig virksomhet i flere selskaper i regi av andre selskaper

Samtidig lekte han katt og mus med politiet. Økokrim mente tidligere i år at han muligens levde i skjul med falsk eller ny identitet, men hadde grunn til å tro at han regelmessig 

På rømmen i fire år

var i Norge.

Gammel kjenning

Geir Stenmark Berg er en gammel kjenning av politi og påtalemyndighet. Han var med på det elleville bankkuppet mot Kreditkassen i romjula 1992, og ble dømt til fengsel i tre og

et halvt år.

I det usedvanlig frekke bedrageriet ble UNI Storebrand frarøvet 17,2 millioner kroner ved bruk av falske bankgiroer. En falsk giro ble lagt i Kreditkassens girokasse på Stortorvet i Oslo. Ifølge giroen skulle pengene overføres fra UNI Storebrands konto i Kreditkassen til en konto i DnB, som sto i navnet til en privatperson i Skien.

Midt på lyse dagen 28. desember 1992 ble 17,2 millioner kroner i brukte tusenlapper båret ut av DnBs lokaler på Aker Brygge.

På utsida ventet en representativ Mercedes.

Pengene lå i en hockeybag og en pilotkoffert, fortalte en av de flere tiltalte i retten. 29-åringen fortalte videre at pengene ble fordelt rett en mann som vet hvilke knapper han

skal trykke på. Berg skal være en god menneskekjenner og overbeviste med sin faglige kompetanse.

For fire år siden fikk kemneren nyss om at det i regnskapet

til teleselskapet Netsalg Norge As lå det falske faktura for 20 millioner kroner.

Økokrim mente Geir Stenmark Berg var hovedmannen bak  svindelen. Men da saken skulle opp i tingretten februar 2004 var Berg sporløst forsvunnet. Han ble da etterlyst.

Mens rettssaken pågikk mot de andre tiltalte i saken, forsøkte Berg seg gjennom sin advokat med et forslag: Han kunne komme hjem, men på egne vilkår.

Familien til Berg sa til Dagbladet i februar at Berg ble lurt.

- Han fikk skylda for noe andre med kriminelt rulleblad hadde

gjort, sa et familiemedlem.