På rømmen med gissel

De bevæpnede fangene Kent-Åke Martinsson (35) og Tobias Jardeberg (28) tok seg i går kveld ut av et høysikkerhetsfengsel sør for Stockholm. Med seg som gissel hadde de en 54 år gammel tobarnsfar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 19.37 i går kveld gikk alarmen hos politiet i Eskilstuna: Gisseldrama på Mariefredsanstalten.

-  Alarmen gjaldt to fanger bevæpnet med kniv som hadde tatt to vektere som gisler inne på fengselsområdet, sier vakthavende ved politiet i Eskilstuna, Anders Arvidson.

Politiet har lett i hele natt etter de to rømlingene, men står fortsatt uten spor.

- De kan ha forlatt landet, sier talsmann for den svenske Rikskriminalen, Johan Grenfors, ifølge NTB.

Opp i røyk

Fangene tvang seg til fram til porten med to vektere som gisler. Utenfor fengselsporten sto en danskregistrert Toyota som tilhørte et firma som skulle levere sikkerhetsutstyr ved anstalten. Fangene tvang til seg bilen, og tok med seg den 54 år gamle tobarnsfaren som gissel. Vektere på stedet la seg på hjul etter bilen, men mistet sporet etter få kilometer. Siden har ingen sett spor av rømningsbilen.

Store politistyrker jaktet i natt på rømlingene. Flere helikoptre er rekvirert for å hjelpe til i jakten.

En av fangene, Tobias Jardeberg, soner livstid for drap. Han regnes som farlig. Den andre rømlingen, Kent-Åke Martinsson, soner to års fengsel for narkotikaforbrytelser.

Politiet konsentrerte i natt søket etter rømlingene i området rundt fengslet. Det anses som tvilsomt at de fremdeles er i besittelse av den stjålne Toyotaen.

Dårlig sikkerhet

Mariefredsanstalten har 110 innsatte. De fleste av dem er langtidsdømte. For bare to uker siden startet et 20-talls fanger ved anstalten opptøyer, og la en hel avdeling i grus. Det var til da det siste beviset på alvorlig svikt i sikkerhetsrutinene i det svenske fengselsvesenet.

I Juli rømte nynazisten og politimorderen Tony Olsson fra fengsel i Södertalje. Ei uke seinere rømte tre voldsdømte fanger fra fengsel i Nordtelje.

Regjeringens fengselsutreder, Björn Eriksson er fortvilet over at det har skjedd nok en rømning fra en lukket anstalt.

-  Det er for jævlig. Når det gjelder sikkerhetsspørsmål er det åpenbart store mangler, sier Eriksson.

Flere farlige fanger på flukt i Sverige

Det har vært flere rømninger fra svenske fengsler tidligere i år.

  • I januar rømte tre voldsforbrytere, med dommer for grove ran, mishandling og narko-forbrytelser. De fikk hjelp utenfra i en godt planlagt fluktaksjon fra Kumla, en av Sveriges mest kjente fengsler. De ble tatt etter noen dager.
  • I juni rømte Milan Sevo, dømt for grove våpentyverier. Han ble borte i forbindelse med permisjon.
  • I juli rømte en 36 år gammel mann, dømt til livsvarig fengsel for drap, under permisjon fra Ôsteråker fengsel.
  • I sommer rømte en annen fange, bevoktet og på vei til legebesøk. En bil bråbremset ved fangetransporten og fikk med seg fangen.
  • I juli rømte en av Sveriges farligste menn, Tony Olsson, sammen med tre andre, fra Hall-fengselet.
  • I august rømte tre fanger fra Norrtälje-fengselet. De fikk også hjelp utenfra til rømningen av tre maskerte menn.
  • I tillegg startet 19 fanger i september et opprør ved Mariefred. Det ble knust og ødelagt mye før opprøret ble stoppet.

RØMTE: Her, fra Mariefredsanstalten omkring sju mil sør-vest for Stockholm, rømte fangene ved 19.30 tida i går kveld. Det er den andre sikkerhetsbristen ved anstalten på kort tid.
FARLIGE: Olof Tobias Jardeberg (28) (t.v) og Kent-Åke Martinsson (35).