VEKKER OPPSIKT: West Midlands-politiet har offentliggjort en oppsiktsvekkende video. Den viser hvordan to personer bruker en ny form for teknologi til å bryte seg inn i en bil, og starte den, uten å bruke makt. Video: West Midlands Police Vis mer

På sekunder har de sylfrekke tyvene kommet unna med bilen - uten nøkkel

Med nok kunnskap og rett utstyr kan tyver både åpne og starte sprell nye biler på null komma niks - uten nøkkel.

(Dagbladet): En oppsiktsvekkende video fra England viser hvordan tyver tar i bruk ny teknologi i tyveri av biler.

I videoen du kan se over, kommer det to personer ut av en bil med to bokser i hendene. Den ene personen blir stående ved siden av Mercedesen med den ene boksen, mens den andre holder den andre boksen opp mot husveggen. Ifølge The Telegraph er dette en av de første gangene tyverimetoden er fanget på kamera.

I løpet av få sekunder får skurkene opp bildøra. En av dem setter seg inn i bilen og kjører så av gårde bak den andre.

Fanget på kamera

Biltyveriet ble fanget på kamera utenfor bileierens hjem i West Midlands i England 24. september. Nå har videoen blitt offentliggjort av politiet.

BRYTER STARTSPERRE: Ved hjelp av en en pc, kan Anstein Svendsen koble seg opp og hacke bilens datasignalet slik at han kan starte motoren ved hjelp av en blank nøkkel. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Mercedesen som ble stjålet i videoen skal ikke ha kommet til rette og politiet ber om tips i saken.

Simen Huse blir brukt som teknisk sakkyndig av både politi og forsikringsselskaper i biltyverisaker. Den daglige lederen i Norges fremste bilektronikkselskap, Simco, har hatt mellom 150 og 200 sakkyndigeoppdrag de siste 15 åra.

EKSPERT: Simen Huse i Simco er blant Norges fremste på bilteknologi. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
EKSPERT: Simen Huse i Simco er blant Norges fremste på bilteknologi. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Slike tyverier - altså stjeling med keyless - er ikke så utbredt i Skandinavia, sier han til Dagbladet.

Radiosender

I videoen fra England bruker tyvene en radiosender som henter nøkkelens signal. Nøkkelen til bilen er designet slik at bilen låses opp og kan startes om du har den i umiddelbar nærhet. I videoen henter boksen inntil veggen signalene til bilnøklene som ligger inni huset, og sender signalene videre til boksen som holdes ved bilen.

På den måten får de åpnet døra, og videre startet bilen.

Såkalte hacker-bokser kan motta signaler gjennom vegger, dører og vinduer, men ikke metall, ifølge politiet.

SLÅSS MOT TYVER: Brødrene Jens Christian og Peter Jørgensen forteller om de dramatiske minuttene de ble truet med pistol og kniv i sitt eget hjem. Det endte med at tyvene la på sprang. Video: TV Syd Vis mer Vis mer

- Det er ikke så enkelt som mange beskriver det, og fabrikkene har gjort mye for å sikre disse systemene. Samtidig kan du gjøre mye med det rette verktøyet, sier Huse til Dagbladet.

Ifølge ham kan det være et sårbart system, men han beskriver sikkerheten lik den som finnes i bankbrikker eller om du skal logge deg på naboens passordbeskyttede trådløse nettverk.

- Roper ulv

- Noen klarer det, men ikke de fleste. Det kan være folk som er kjempegode til å hacke. Folk sier det er en enkel måte og roper mye ulv, men så lett er det ikke, sier han.

Selskapet hans utreder rapporter for forsikringsselskaper og politiet. Han beskriver at det i Skandinavia så langt har vært et større problem med forsikringssvindel fra kunder med keyless-biler.

SPREK: Raul Munoz (84), en chilensk bestefar, er på shopping med kona da han ser en tyv komme løpende. Vis mer

- Det er mange som vil kvitte seg med bilen, så har de sett en eller annen video om at det er lett å stjele. Derfor sier de at den ble stjålet. Samtidig, i de få sakene vi har sett hvor biler har blitt gjenfunnet, kan vi gå inn og lese på bilens computer og se hva som har skjedd. I hundre prosent av gjenfunne biler her er det brukt riktig nøkkel til å åpne og starte bilen med, selv om folk har meldt om tyverier, sier han.

- Det er alltid verdt å snakke med bilforhandleren for å forsikre deg om at du har siste programvareoppdatering og gå gjennom sikkerhetsspørsmål, sier Mark Silvester ved politiets krim-seksjon i en uttalelse til britiske medier.

Hacket 23 av 24 biler

PINLIG: Da denne innbruddstyven forsøkte å stjele en kasse sprit fra en kolonialbutikk, hadde butikkeieren kommet ham i forkjøpet. Video: Overvåkingskamera Vis mer Vis mer

I fjor gjennomførte det tyske bilforbundet ADAC en undersøkelse på hvor mange biler de kunne låse opp og starte uten nøkkel. De testet systemet «keyless go», som finnes på mange nye biler og som bare krever at du har med deg en nøkkel for å låse opp dørene og skru på tenningen.

Ved å bruke radiosendere kjøpt på nettet, klarte de å hacke 24 av 25 biler. Bare BMW i3 lot seg ikke hacke, men de klarte å skru på tenningen på bilen, skriver Teknisk ukeblad.

 • Audi: A3 (2015) A4 (2015) A6 (2015)
 • BMW: 730d (2015)
 • Citroën: DS4 Crossback (2014)
 • Ford: Galaxy (2015) Eco-Sport (2015)
 • Honda: HR-V (2015)
 • Hyundai: Santa Fe (2015)
 • KIA: Optima (2015)
 • Lexus: RX450h (2015)
 • Range Rover: Evoque (2015)
 • Renault: Trafic (2015)
 • Mazda: CX-5 (2015)
 • MINI: Clubman (2015)
 • Mitsubishi: Outlander (2013)
 • Nissan: Qashqai+2 (2013), Leaf (2012)
 • Opel: Ampera (2012)
 • SsangYoung: Tivoli XDi (2015)
 • Subaru: Levorg (2015)
 • Toyota: RAV4 (2015)
 • VW: GTD (2015), Touran 5T