- På sikt kan min høye vekt bli et spørsmål om liv eller død

Jørgen Foss (22) har bestemt seg for å gjennomgå en fedmeoperasjon.

SKAL OPERERES: Jørgen Foss har slitt med sykelig overvekt hele livet. Nå skal han fedmeopereres.
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SKAL OPERERES: Jørgen Foss har slitt med sykelig overvekt hele livet. Nå skal han fedmeopereres. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Jørgen Foss er kjent som Pitbull-Terje i den norske ungdomsfilmen med samme navn. Her spiller han en ny gutt i klassen. En som blir mobbet, utstøtt - og som selv ikke hans eneste venn egentlig vil være venn med. I kveld snakker han ut om fedmeoperasjonen i programmet Panorama på Radio Norge.

Pitbull-Terjes oppvekst skildres ikke helt ulik Jørgens egen. Helt siden han var guttunge har han slitt med sykelig overvekt - og de siste årene har vektnåla krøpet ytterligere oppover. Nå er han trolig en av landets tyngste 22-åringer.

- For meg er det ingen annen utvei enn å fedmeopereres. Jeg har gjennomgått utallige slankekurer, men ennå ikke funnet en hvor jeg har gått så mye ned i vekt som er nødvendig for meg.

- Jeg veier mye. Ifølge den unge skuespilleren vil han opereres utelukkende av helsemessige årsaker.

- I dag er jeg godt fornøyd med meg selv, og jeg har ikke noe behov for å se ut som en gresk gud. Men denne vekta er ikke bra for kroppen. Både hjertet og andre indre organer lider under min overvekt. Og jeg ønsker jo gjerne å leve lenge - og å ha et godt liv.

- Kan jeg spørre om hvor mye du veier?

- Ja, det kan du. Men du får ikke noe svar. Jeg kan imidlertid si såpass som at jeg veier mye. Veldig mye.

Foss forteller at det ikke var noen enkel beslutning.

- Idet du ber om en fedmeoperasjon sier du jo egentlig at du ikke er i stand til å ta vare på deg selv. Det var en kjempeterskel for meg å gå til dette skrittet.

Til tross for at Jørgen ønsker å gjennomføre operasjonen så snart som mulig, må han belage seg på flere år i kø.

- Ventetida på en fedmeoperasjon i Norge er mellom tre og fem år. Jeg synes rett og slett det er uverdig. Når du først har kommet til denne harde beslutningen er det tøft for motivasjonen å måtte vente så lenge. Det er jo faktisk slik at flere dør mens de står i køen.

Ønsker reklameforbud Jørgen er i dag aktiv politiker for Arbeiderpartiet, og leder Kultur- og nærmiljøkomiteen i bydel Sagene i Oslo. Han utfordrer politikerne høyere opp i systemet til en radikal kursendring.

- Mange sier til meg at det er bare å jogge mer og spise mindre - og så blir jeg tynn. Men så lett er det dessverre ikke, sier han, og fortsetter:

- Jeg mener politikerne må sette i verk helt konkrete tiltak som sunne skolekantiner, gratis frokost til barna, mer fysisk aktivitet på skolen - og forby reklame for svært sukkerholdige produkter.

Du kan høre programmet på Radio Norge i kveld klokka 22.

Slankeoperasjon

• En slankeoperasjon regnes som siste utvei hvis ikke kostholdsendring og fysisk aktivitet gir tilstrekkelig effekt.

• 100000 nordmenn antas å være så store.

• Inngrepet er omfattende. Øvre del av magesekken blir sydd igjen slik at det bare er 20 til 30 milliliter plass igjen. En normal magesekk rommer til sammenlikning en halv til én liter. I tillegg blir en stor del av tarmen kuttet vekk. Resultatet er at metthetsfølelsen kommer mye tidligere, og pasienten spiser mindre.

• Pasientene som er slankeopererte kan få en del utfordringer. Blant annet kan kroppen ha problemer med å ta opp D-vitamin, kalsium, jern og B12.

Kilde: Senter for Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer