- På sikt kan min høye vekt bli et spørsmål om liv eller død

Jørgen Foss (22) har bestemt seg for å gjennomgå en fedmeoperasjon.

SKAL OPERERES: Jørgen Foss har slitt med sykelig overvekt hele livet. Nå skal han fedmeopereres.
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SKAL OPERERES: Jørgen Foss har slitt med sykelig overvekt hele livet. Nå skal han fedmeopereres. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jørgen Foss er kjent som Pitbull-Terje i den norske ungdomsfilmen med samme navn. Her spiller han en ny gutt i klassen. En som blir mobbet, utstøtt - og som selv ikke hans eneste venn egentlig vil være venn med. I kveld snakker han ut om fedmeoperasjonen i programmet Panorama på Radio Norge.

Pitbull-Terjes oppvekst skildres ikke helt ulik Jørgens egen. Helt siden han var guttunge har han slitt med sykelig overvekt - og de siste årene har vektnåla krøpet ytterligere oppover. Nå er han trolig en av landets tyngste 22-åringer.

- For meg er det ingen annen utvei enn å fedmeopereres. Jeg har gjennomgått utallige slankekurer, men ennå ikke funnet en hvor jeg har gått så mye ned i vekt som er nødvendig for meg.

- Jeg veier mye. Ifølge den unge skuespilleren vil han opereres utelukkende av helsemessige årsaker.

- I dag er jeg godt fornøyd med meg selv, og jeg har ikke noe behov for å se ut som en gresk gud. Men denne vekta er ikke bra for kroppen. Både hjertet og andre indre organer lider under min overvekt. Og jeg ønsker jo gjerne å leve lenge - og å ha et godt liv.

- Kan jeg spørre om hvor mye du veier?

- Ja, det kan du. Men du får ikke noe svar. Jeg kan imidlertid si såpass som at jeg veier mye. Veldig mye.

Foss forteller at det ikke var noen enkel beslutning.

- Idet du ber om en fedmeoperasjon sier du jo egentlig at du ikke er i stand til å ta vare på deg selv. Det var en kjempeterskel for meg å gå til dette skrittet.

Til tross for at Jørgen ønsker å gjennomføre operasjonen så snart som mulig, må han belage seg på flere år i kø.

- Ventetida på en fedmeoperasjon i Norge er mellom tre og fem år. Jeg synes rett og slett det er uverdig. Når du først har kommet til denne harde beslutningen er det tøft for motivasjonen å måtte vente så lenge. Det er jo faktisk slik at flere dør mens de står i køen.

Ønsker reklameforbud Jørgen er i dag aktiv politiker for Arbeiderpartiet, og leder Kultur- og nærmiljøkomiteen i bydel Sagene i Oslo. Han utfordrer politikerne høyere opp i systemet til en radikal kursendring.

- Mange sier til meg at det er bare å jogge mer og spise mindre - og så blir jeg tynn. Men så lett er det dessverre ikke, sier han, og fortsetter:

- Jeg mener politikerne må sette i verk helt konkrete tiltak som sunne skolekantiner, gratis frokost til barna, mer fysisk aktivitet på skolen - og forby reklame for svært sukkerholdige produkter.

Du kan høre programmet på Radio Norge i kveld klokka 22.