FNs hovedforsamling

- På sitt mest brutale

Tirsdag møttes Sikkerhetsrådet for å diskutere trusler mot internasjonal fred og sikkerhet.

Statsminister Jonas Gahr Støre og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er til stede i FNs generalforsamling. Reporter: Vegard Kvaale / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Sola skinner over FNs hovedkvarter ved East River, men tunge skyer av krig, klimaendringer og matmangel henger over verdensorganisasjonen.

Akkurat som under FN-uka for ett år siden er det krigen i Ukraina som dominerer. Det er derfor en spent og avventende stemning rundt FNs hovedkvarter under årets åpning av generalforsamlingen.

DELTAR: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ankom FNs generalforsamling. Foto: Pontus Höök / NTB
DELTAR: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ankom FNs generalforsamling. Foto: Pontus Höök / NTB Vis mer

Sikkerhetsoppbudet er også enormt når både USAs president Joe Biden og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommer for å holde tale i New York.

Statsledere, kjendiser og andre organisasjoner med forbindelse til FN svermer rundt i verdensmetropolen denne uka.

Politihelikoptere henger over hovedkvarteret tirsdag. På East River har også politiet flere båter liggende. Idet Biden ankommer i sin svære presidentkortesje blir store deler av veiene rundt FN-hovedkvarteret stengt ned.

Verden kan ikke tillate at Russland tar seg til rette i Ukraina, uttalte Biden fra talerstolen.

- Russland tror at verden kommer til å gå lei og tillate dem å være brutale i Ukraina uten konsekvenser, sa USAs president.

STØTTE: USAs president Joe Biden på talerstolen i FN tirsdag. Foto: AP Photo/Susan Walsh
STØTTE: USAs president Joe Biden på talerstolen i FN tirsdag. Foto: AP Photo/Susan Walsh Vis mer

Med ham ved roret, kommer støtten til Ukraina til å stå ved lag, forsikret han.

- Om vi tillater at Ukraina blir delt opp, er uavhengigheten til noen nasjon trygg? Svaret er nei, konstaterte Biden.

- Russland alene har ansvaret for denne krigen. Russland alene har makt til å få slutt på krigen umiddelbart.

Advarte verden

Tirsdag møttes generalforsamlingen for å diskutere trusler mot internasjonal fred og sikkerhet.

Det er Russland som har anmodet møtet, hvor de blant annet vil ta opp forsyningen av vestlige våpen til Ukraina.

Flere av regjeringens ministre er på plass under FNs 78. generalforsamling i New York 18.-22. september. Video: Vegard Kvaale/Dagbladet Vis mer

FNs generalsekretær Antonio Guterres sa til forsamlingen at krigen «har utløst en lang kjede av frykt», skriver Reuters.

Han advarte om at verden sårt trenger ukrainsk og russisk mat og gjødsel for å stabilisere markeder og garantere matsikkerhet, før han la til:

- Jeg vil ikke gi opp min innsats for å få det til.

Verden er i ferd med å gå av hengslene, geopolitisk spenning øker og globale utfordringer hoper seg opp, uttalte Guterres.

- Det virker som om vi er ute av stand til å stå samlet for å svare på dette, sa generalsekretæren i sin åpningstale.

ADVARTE: FNs generalsekretær António Guterres under FNs generalforsamling. Foto: UN Mission of Norway/Pontus Höök / NTB
ADVARTE: FNs generalsekretær António Guterres under FNs generalforsamling. Foto: UN Mission of Norway/Pontus Höök / NTB Vis mer

Mest spenning er likevel knyttet til den åpne debatten om Ukraina-krigen på onsdag, hvor det ligger det an til at både Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov skal sitte i samme sal.

- På sitt mest brutale

Statsminister Jonas Gahr Støre spaserte den korte turen fra hotellet på 48. gate til FN sammen med utenriksminister Anniken Huitfeldt, klima- og miljøminister Espen Barth Eide og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

- Jeg tror det er en krig som vil vare lenge, og kan gå i ulike faser - nå er den på sitt mest brutale, sa Støre til Dagbladet på vei inn.

PÅ VEI INN: Statsminister Jonas Gahr Støre, utenriksminister Anniken Huitfeldt, klima- og miljøminister Espen Barth Eide og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim. Foto: Pontus Höök / NTB
PÅ VEI INN: Statsminister Jonas Gahr Støre, utenriksminister Anniken Huitfeldt, klima- og miljøminister Espen Barth Eide og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim. Foto: Pontus Höök / NTB Vis mer

Deretter tok de fire plass på første rad inne i den store salen som huser FNs generalforsamling.

- Det er grunn til dyp uro for noen av de store krisene som er nå. Den ene er selvfølgelig knyttet til krig. Det pågår en fullskala angrepskrig i Europa. Men Europa burde jo lede an, bort fra krig og heller mot politisk konfliktløsning, sa statsministeren til NTB dagen før møtene startet.

- Bakteppet er dystert. Både med krigen i Ukraina, økte spenninger mellom Kina og USA, og Russlands aktiviteter i det globale sør.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer