ALLTID I BAKGRUNNEN: Stephen Miller (innringet) er alltid i nærheten når Donald Trump fatter viktige avgjørelser. Her signerer presidenten et direktiv i januar i fjor. Til stede er også (f.v.) den nå sparkede stabssjefen Reince Priebus, rådgiver Peter Navarro, rådgiver Jared Kushner og den nå sparkede sjefstrategen Steve Bannon. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix
ALLTID I BAKGRUNNEN: Stephen Miller (innringet) er alltid i nærheten når Donald Trump fatter viktige avgjørelser. Her signerer presidenten et direktiv i januar i fjor. Til stede er også (f.v.) den nå sparkede stabssjefen Reince Priebus, rådgiver Peter Navarro, rådgiver Jared Kushner og den nå sparkede sjefstrategen Steve Bannon. Foto: Evan Vucci / AP / NTB ScanpixVis mer

På skolen ba han latin­amerikanere slutte å snakke spansk. Nå er han hjernen bak Trumps innvandrings­politikk

Hvem er egentlig rådgiver Stephen Miller?

President Donald Trumps innvandringspolitikk har stått i sentrum den siste uka. Først innførte han «nulltoleransepolitikken» overfor illegale immigranter, men ble forrige onsdag tvunget til å snu når det gjaldt å skille barn fra foreldrene på den meksikansk-amerikanske grensen.

Politiske kommentatorer en samstemte om at spesielt én person i presidentens stab er hovedarkitekten bak utformingen av den kontroversielle politikken: politisk rådgiver og taleskriver Stephen Miller (32).

Ifølge CNN viker Miller knapt fra Trumps side, og har stor innflytelse på presidentens politikk. Innreiseforbudet for personer fra utvalgte hovedsakelig muslimske land og sparkingen av FBI-direktør James Comey pekes ut som hans meritter.

Flyktning-familie

Miller kommer fra Santa Monica i California. Morens familie flyktet fra pogromer (jødeforfølgelser) i Hviterussland, og jobbet seg opp og fram gjennom butikkdrift i Pennsylvania.

Familien er liberal, men unge Stephen ble dypt konservativ, særlig etter å ha lest boka «Guns, Crime, and Freedom», ført i pennen av Wayne LaPierre, leder for National Rifle Association, ifølge den spansktalende kanalen Univision.

Miller markerte seg raskt som en ung konservativ stemme, og begynte tidlig å snakke på konservative talkshow på radio. I 2002, bare 16 år, skrev han et sint brev til redaktøren i lokalavisa Santa Monica Outlook, der han kritiserte medelevers motforestillinger mot George W. Bushs «krig mot terror» etter 11. september-angrepene:

«Ethvert forsøk på å ta livet av en innvandringsreform har som regel Millers fingeravtrykk på seg.» Dick Durbin, senator (D)

«Osama bin Laden ville følt seg veldig velkommen på Santa Monica High School», skrev han ifølge den britiske avisa The Independent.

Kastet av scenen

Miller overanstrengte seg ikke for å bli populær blant medelever med latinamerikansk bakgrunn, som han krevde skulle slutte å snakke spansk. Og under et arrangement i forbindelse med valg til elevrådet uttalte han at elever ikke burde trenge å plukke opp søppel, fordi «det fins rikelig med vaktmestere som er betalt for å gjøre det». Han ble kastet av scenen, ifølge Business Insider.

- Stephens negative syn på innvandring begynte på high school og bare vokste med tida, sier medelev Adrian Karima til CNN.

Etter high school begynte Miller på Duke University i North Carolina, hvor han i universitetsavisa stadig skrev om innvandring, multikulturalisme og «krigen mot jula» - oppfatningen av at liberale krefter prøver å avkristne høytida.

KRITISK: På seks uker skal så mange som 2000 barn ha blitt skilt fra foreldrene sine på grensen til USA. Praksisen er et resultat av USAs nye «nulltoleranse»-politikk. Vis mer

Millers politiske karriere begynte for alvor etter Duke-tida, da han fikk jobb som pressetalsmann for den norskættede republikaneren og Tea Party-aktivisten Michele Bachmann.

- Han slo meg som veldig seriøs, sier Bachmann til CNN.

Hun beskriver ham som «intelligent, hardtarbeidende og svært kompetent».

Stoppet lov

Miller fikk i 2009 jobb som kommunikasjonsdirektør for daværende Alabama-senator og nåværende justisminister Jeff Sessions. Han ble sentral talsmann for Sessions' strenge immigrasjonspolitikk og var høyst medvirkende til at et lovforslag om innvandringsreform, støttet av kongressmedlemmer fra begge de store partiene, ble stoppet i Representantenes hus i 2013.

På grunn av sin sentrale stilling hos en av Donald Trumps mest trofaste støttespillere ble Miller kort tid etter valgseieren i 2016 spurt om å bli seniorrådgiver for presidenten - dette etter å ha deltatt i valgkampen, bl.a. som taler og taleskriver for den daværende kandidaten; Trumps tale under Republikanernes landsmøte, innsettelsestalen og den første State of the Union-talen var alle skrevet av Miller.

I den tidlige perioden jobbet han tett med sin tidligere arbeidsgiver Sessions og tidligere sjefstrateg Steve Bannon - også kjent som grunnlegger av den svært høyreorienterte nettsida Breitbart. Forholdet til Bannon var hjertelig helt til sistnevnte fikk sparken av presidenten på seinsommeren i fjor.

Tøff motstander

Miller har ikke kastet bort tida, og har markert seg som Trumps frontlinjemann i innvandringsspørsmål. Han oppfattes som standhaftig og tøff av sine motstandere.

- Ethvert forsøk på å ta livet av en innvandringsreform har som regel Millers fingeravtrykk på seg, sier Illinois-senator og demokrat Dick Durbin til CNN.

Det har vært noe uklart om Millers posisjon i Trumps innerste krets består etter tilbaketoget i migrantfamilieskille-saken. Men seinest onsdag ble 32-åringen observert på plass i Air Force One, på vei sammen med presidenten til et valgkamparrangement.

GJENFORENING: Rørende scener utspilte seg da Beata Mariana de Jesus Mejia-Mejia fra Guatemala fikk se sønnen sin, Darwin Michael, igjen. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer