Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På skuddhold av Kabul

Befolkningen i Kabul er bekymret for Nordalliansen framrykking. De har sterke minner fra forrige gang Taliban og opposisjonsstyrker kjempet om hovedstaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil ikke at Kabul skal bli en slagmark for ulike fraksjoner, slik det var for seks år siden. Dersom Kabul skal bli erobret må det skje på samme måte som i Mazar-i-Sharif, uten blodsutgytelser, sa Abdul Khalil, som selger og reparerer klokker på gata i hovedstaden.

Mens Kabuls befolkning hovedsakelig er pashtunere, folkegruppen som også utgjør hoveddelen av Taliban, er Nordalliansens soldater hovedsakelig tadsjiker og usbeker.

Klare til å ta Kabul

Nordalliansen sier de står klare til å rykke inn i Kabul, og deres utenriksminister Abdullah Abdullah gjentok søndag at han ikke utelukker et inntog i byen, tross internasjonal motstand. -Vi vil foretrekke en bred politisk enighet mellom alle grupper før vi går inn i Kabul. Men vi vil ikke forplikte oss til dette vilkåret, dersom det er et politisk vakuum i byen, sa han.

Abdullah sa også at Taliban siden fredag har mistet store deler av den opprinnelige styrken på 15.000 soldater som sto nord i landet.

Pakistans president Pervez Musharraf advarer mot anarki og blodbad i Kabul, dersom Nordalliansens styrker inntar byen, og USAs George W. Bush ber opposisjonen holde seg utenfor hovedstaden.

Også medarbeidere av den afghanske eks-kongen, Mohammad Shah, ber Nordalliansen holde tidligere løfter om ikke å gå inn i byen.

- Vi frykter at dersom de går inn i Kabul vil andre fraksjoner gå inn fra sør, og da vil det bli konfrontasjoner, sa Abdul Sattar Sirat, en representant for kongen.

Storbritannias forsvarsminister Geoff Hoon synes imidlertid at det ville være bra dersom opposisjonssoldatene marsjerer inn i Kabul, ifølge avisen Sunday Times. Hoon bekreftet søndag at britiske bakkestyrker er inne i det nordlige Afghanistan.

Taliban hevder å ha nok soldater til å forsvare Kabul mot en offensiv fra Nordalliansen, men presset øker mot frontlinjene nord for byen.

Inntar nye byer

Med seieren i byen Mazar-i-Sharif i nord som styrkedrikk for kampmoralen, skal Nordalliansen ha tatt nye byer søndag. Opposisjonsstyrkene gikk inn i byen Bamiyan, hovedstaden i provinsen med samme navn, som ligger nordvest for Kabul. Byen skal ha falt søndag etter at guvernøren og 300 av hans soldater overga seg til opposisjonen, ifølge en korrespondent for iransk radio. Han opplyser at Nordalliansen også har tatt to andre byer i provinsen uten å møte motstand. Opplysningene er ikke bekreftet.

Søndag rykket opposisjonen også nærmere den viktige byen Herat i vest etter å ha tatt kontroll over provinshovedstaden i Bagdhis-provinsen, like ved.

- Hele Baghdis er under vår kontroll, sa Nassar Ahmad, fra Nordalliansen. Han hevdet at 15 Taliban-soldater var drept, 300 tatt til fange og at flere hundre har gått over til opposisjonen under kampene.

- Talibans moral er svært lav, sa Ahmad, som tror Herat, som ligger langs hovedveien til Talibans maktbase Kandahar, vil falle i løpet av få dager,.

Dessuten hevder Nordalliansen å ha tatt byen Taloqan i nordøst, noe Taliban benekter.

En talsmann for Nordalliansen forteller at framrykkingen har skjedd langs en bred front og at de har kontroll med 140 kilometer av hovedveien som forbinder Mazar-i-Sharif med hovedstaden.

Strategisk

En Taliban-talsmann bekreftet at Nordalliansen har tatt kontrollen over fire provinser, men hevder at framrykkingen bare er midlertidig og at Taliban-styrkenes tilbaketrekking bare er et taktisk grep.

- Vi omgrupperer våre styrker. Det er ingenting å bekymre seg for. Vi forlot disse stedene som et ledd i vår strategi, sier talsmannen til nyhetsbyrået Afghansk islamsk pressebyrå (AIP).

(NTB-AFP-Reuters)

SKUDDHOLD: Nordallliansen får forskjellige signaler. USA ber dem vente, mens Storbritannia ber dem gå inn i Kabul.
Hele Norges coronakart