På solsida

Hvor ille har vi det i landet som er verdens beste å bo i? Det har hittil vært valgkampens heteste tema.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HJERTERÅTT! ROPTE GRO ut over Studenterlunden for 16 år siden. Det var valgkamp, og pasienter døde i hjertekøene. Gro var i opposisjon og angrep Kåre Willochs ynkelige bevilgninger til helsevesenet. Vel ett år etterpå ble hun selv statsminister, og ventelistene ble enda lengre. I dag er rollene byttet om i dobbel forstand. Fra sin regjeringsposisjon smeller Thorbjørn Jagland beskyldninger om hjerteløshet mot Jan Petersen. Det er følgene av et regjeringsskifte til høsten Arbeiderpartiets leder er så bekymret for. Skatte- og avgiftslettelsene vil ramme dem som fra før har det verst både her hjemme og ute i den store verden.

MULIGENS ER DET ERFARINGEN fra Gros tid som har fått statsminister Jens Stoltenberg til å ligge lavt i den nye brevkrigen. Hans applaus til Jaglands leserbrev, som utspillet ble kalt, satt langt inne. Og når den endelig kom, virket den som en pliktøvelse. Det var nok til å sette i gang spekulasjoner om gnisninger i partiledelsen, og det er det siste partiet trenger for tida.

MEN HVA LIGGER IGJEN på bakken når alt støvet fra brevkrigen er drevet vekk? Stort sett er det velkjente standpunkter lederne for våre to største partier har kastet mot hverandre. Men innpakningen var ny. Jaglands tone var uvanlig skarp, og plutselig ble det temperatur i valgkampen. Når så Jagland endelig har satt fart på svinghjulet, ønsker Stoltenberg alt folket god ferie. Slikt kalles dårlig timing, og vitner om manglende samarbeid.

Men så har regjeringen fått uventet og helt gratis drahjelp fra FN-organisasjonen UNDP, som kan fortelle at nå er Norge blitt verdens beste land å bo i. Statsministeren jubler i landets største avis, og kvinner setter seg på fanget hans i solvarmen på uterestaurant. Så hva syter vi for? Hva er det opposisjonspartiene vil forandre i et land som er på toppen? Vil de ikke bare ødelegge, hvis de slipper til? Dette kan bli Arbeiderpartiets budskap i valgkampen. Canadas statsminister utnyttet topplasseringen for alt den var verdt da hans land lå øverst på lista. Nå er det Stoltenbergs tur.

NÅ ER IKKE ALL STATISTIKK like pålitelig, og UNDP har bare brukt tre mål som grunnlag for sin rangering. Det gjelder levealder, utdanning og brutto nasjonalprodukt. Det siste kriteriet blir vanskelig for Norge, av den enkle grunn at vi bare kan bruke en del av oljeinntektene her hjemme. Mesteparten settes jo av til oljefondet, og da øker ikke vår levestandard i takt med landets inntekter.

Men det er en bagatell. Vi ligger uansett helt i verdenstoppen.

Men Stoltenberg bør passe seg for å gi Arbeiderpartiet hele æren for dette. Med vår oljerikdom burde vi for lengst ligget på toppen, og jeg går ut fra at FN baserer seg på data for i fjor. Det året gikk Bondevik av, men løpet var jo for lengst lagt med statsbudsjettet.

VED EN REN TILFELDIGHET kom Newsweek i går ut med den motsatte oversikten. Tidsskriftet har kåret verdens verste land å bo i for ulike grupper. Det er ingen hyggelig lesning, for plutselig føres vi inn i en helt annen verden. Den eneste kåringen som er relevant for oss, er Belgia som verdens verste land for skattebetalere. Av valgkampen skulle vi tro Norge tronet øverst på den lista. Men det er slike oversikter som setter den norske valgkampen i et grelt lys.

Slik har det vært lenge. For 20 år siden rapporterte en svensk kollega hjem til sin avis fra den norske valgkampen: «Landet som flyter av melk og honning, og folket klager sin nød.» Da hadde svenskene pint seg gjennom en nødvendig slankekur for å omstrukturere industrien sin, mens vi hadde brukt oljepenger på forskudd og pøst inn i ulønnsomme bedrifter og næringer.

FORTSATT LIGGER DET svenske lønnsnivået 20 prosent lavere enn vårt. Likevel er det noen som ikke begriper hvorfor prisene i Sverige er lavere enn i høykostlandet Norge. Nå har vi satt ned matmomsen til svensk nivå. Hvis ikke det hjelper på svenskehandelen, så kan vi kanskje i neste omgang prøve det samme med lønningene?