Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På sporet av Alzheimer-gåte

Det islandske selskapet DeCode Genetics har lykkes med å isolere et gen som kan føre til den arvelige Alzheimers sykdom. Måten De Code Genetics arbeider på har ført til personverndebatt i Island, melder Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alzheimers sykdom rammer hjernen og er en av de vanligste årsakene til demens.

DeCode Genetics har brukt fire år på å kartlegge det genetiske mønstre hos Alzheimerpasienter, ved å kartlegge genetisk materiale fra den islandske befolkningen. For å spore opp predisponible gener gjennom generasjoner, har DNA-prøver blitt kombinert med genealogisk materiale fra århundrer tilbake.

Denne forskningen har ført til en personverndebatt i Island, og kritikere er bekymret for at legejournaler kan komme på avveie og havne hos forsikringsselskaper og arbeidsgivere. For det andre kan DeCode bruke journaler fra alle som ikke direkte har motsatt seg dette, og dette blir kritisert av den islandske legeforeningen, skriver Aftenposten. Dessuten tar andre til orde for at et firma ikke burde tjene penger på så privat informasjon som arvelige data er.