På sporet av Mr. X

Mannen vet fortsatt ikke hvem han er. Oslo-politiet har funnet en hilsen fra Jenny og leter nå i San Fransisco og Birmingham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har nå etterlyst den identitetsløse Mr.X via Interpol. Brikkene er samlet litt etter litt. Den identitetsløse Mr. X ble funnet av en politipatrulje på en benk i Oslo sentrum i mai. Fortsatt klarer de ikke å finne ut mannens navn eller hjemland. Han sier han ikke husker noe som helst, og legene og psykologene på Rikshospitalet tror han snakker sant.

I en etterlysning som er sendt ut til det norske konsulatet i San Fransisco, er det en rekke nye informasjonsbrikker om mannen:

 • Legene tror han er 20 år gammel.
 • Han har muligens bodd i San Fransisco. Han har nemlig nevnt en onkel som kom til byen etter andre verdenskrig, og har snakket om å gå på high school der for noen år siden. Han har også sagt noe om å forlate byen når hans visum gikk ut.
 • Han snakker japansk og ørlite engelsk.
 • Han hadde to anheng rundt halsen i tynne kjeder. Anhenget forestiller et stjernetegn, enten latinsk eller gresk. En edelsten i smykket antyder at det er snakk om skytten.
 • I ryggsekken hadde han klær, toalettsaker, en engelsk ordbok og et bilde av en dame tatt i Paris.
 • På bildet av Jenny står det skrevet 'Jenny Paris 08 2002'
 • I ordboka var det skrevet inn følgende beskjed: 'Dear Dodo: Happy birthday to your 20th birthday. Today is yourself, Happy, Happy, Jenny 12 Dec. 2002.'
 • Han husket et postnummer som kan knyttes til Universitetet i Birmingham.
 • Han gjenkjente bilder at en kino, en bygning og taket på en universitetsbygning i Birmingham.
 • Han hadde utmerket helse, men hadde gjennomgått et følelsesmessig og psykisk sammenbrudd.
 • Psykiaterne tror han har en japansk far og en vietnamesisk mor.
 • Ingen har meldt mannen savnet.
 • Mr. X alene på hotell

Personen er også satt under dyp hypnose i jakten etter fortrengte minner. Han ble tatt tilbake til aldere seks til åtte år. Terapien viste at han har hatt en traumatisk opplevelse, muligens at moren hans døde, ifølge Interpol Oslo.

Hvem er Jenny?

Etter flere måneders opphold i Norge, har politiet fortsatt ikke kommet videre i jakten på mannens identitet. Nå er altså tegn til mannen etterlyst i California og Storbritannia:

- Bildet og beskjeden betyr ikke nødvendigvis at han var i Paris, men at hun var det. Det ser ut til å ha vært den samme Jenny som gav han ordboka. Vi antar derfor at han var ok på det tidspunktet, men noe har hendt med ham siden da, sier Cecilie Klaumann ved det norske konsulatet i San Fransisco til San Fransisco Chronicle.

- Det er merkelig at ingen savner ham. Saken har gått gjennom hele Europa uten hell, sier hun.

Politiet i Oslo sier til Dagbladet.no de ikke er interessert i å finne ut hvem Jenny er. Mannen sier nemlig de bare traff hverandre tilfeldig. Dette på tross av at funnene i sekken til Mr.X indikerer at de minst har kjent hverandre i fem måneder.

- Hvorfor gir dere ikke media bildet av Jenny, som kjenner Mr.X?

- Mannen sier de bare traff hverandre tilfeldig. Dessuten har vi ingen tillatelse fra henne til å gå ut med bildet, sier politiførstebetjent Sindre Flaate ved krimvakta i Oslo til Dagbladet.no.

Husket tall og bokstaver

Politiet leter også i Birmingham i Storbritannia:

- Han kan huske tall og bokstaver som kan knyttes til Universitetsområdet i Birmingham. Det er snakk om kombinasjonen B12 og noen sifre til. Derfor leter vi også i den byen, sier Flaate. West Midland Police har gått til lokale media for å forsøke å spore opp mannen.

- Vi har ikke fått inn noen avgjørende tips. Vi har undersøkt konkrete adresser og adresser som likner, uten resultat. Nå skal vi undersøke det Vietnamesiske senteret i byen for å høre om de har noe informasjon om mannen, sier etterforsker Paul Gwinnet hos politiet i Birmingham til Dagbladet.no.

Han sier han fordi Norge styrer etterforskningen av saken, har han bare mottatt begrenset informasjon via Interpol. Han har aldri hørt om Jenny og mener det ville vært 'et svært godt spor' å finne ut hvem hun er.

- Vi gjør det vi kan, men kan bare handle på bakgrunn av informasjon de gir oss. Jeg er overbevist om at vi kjapt ville funnet han dersom vi kunne styre etterforskningen selv, sier Gwinnet til Dagbladet.no.

I mellomtiden bor Mr. X på hotell. Det er Ullern bydel i Oslo som har ansvaret for mannen. Til nå har politiet ikke fått inn tips av betydning i saken.

Les også

<B>MR.X:</B> Ingen vet hvem denne mannen er. Nå leter politiet i San Fransisco og Birmingham.
<B>ETTERLYST:</B> Mannen er etterlyst via Interpol i håp om at noen kjenner igjen han og kan fortelle hvem han er.