På sporet av skityver

TRYSIL (Dagbladet): Skityver og fartsbøller har dårlige tider i Trysil. Norges største skianlegg vil verne om barnefamiliene og kvitte seg med skiverstingene. Derfor møter du uniformerte politiskiløpere i løypa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uten blålys på skituppene, men i full uniform og fint driv gjennom skibakkene. Slik møter du lensmann Thor Haugen og kollega Henning Olsen i skianlegget i Trysil.
Uten kilometergodtgjørelse i løypa, men med godt humør og god teknikk vil lensmannskontoret bli synlig. Og da er slalåmski særdeles egnet som framkomstmiddel.

Skibander

- Tidligere hadde vi problemer med skityverier. Men etter at vi vinteren for to år siden startet patruljering i skiløypene, er disse sakene som blåst bort. Til dags dato har vi ikke hatt én eneste tyverianmeldelse de dagene vi er synlige i løypa, sier lensmann Thor Haugen til Dagbladet.

- Skityver er en pest og en plage. Og det er vanskelig å oppklare slike tyverier. Men nå har vi tatt flere på fersk gjerning etter tips fra publikum. En bande ble tatt med hele bilen full av stjålet utstyr.
Høytrykket settes på helgene, men også ukedagene gjestes av uniformerte polititjenestemenn, sier lensmannsbetjent Henning Olsen.

- Overvåking av 65 skiløyper samtidig?
- Det er ikke hensikten. Vi satser på å bli sett av flest mulig. Det øker tryggheten, senker farten, får ungdommer til å dempe lydnivået på stereoanlegget og gjør oppholdet hyggeligere for alle, forteller Haugen, mens han guider danske skiturister til rett heis.

- Jeg tror politiskipatruljen er ganske enestående her i landet, og det gir målbare resultater. Trysil har 7300 fastboende, i skisesongen er tallet økt til 50000 mennesker. 534000 skidager tilbringes i anlegget. Det er klart det er behov for politiets innsats, sier markedsdirektør Anne Dorte Carlson.

Promillejakt

- Dagen derpå-promille er et større problem enn promillekjøring fra anlegget om ettermiddagen, viser tall fra de siste årene. Lensmannskontoret og UP vil derfor intensivere jakten på promillekjørerne både i vinter- og påskeferien. For med 1000 hytter i fjellet blir det mye å passe på for de sju på lensmannskontoret.

<B>PATRULJERER PÅ SKI:</B> Thor Haugen bytter snøscooteren ut med ski når han patruljerer Trysilfjellet skianlegg.