Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På stedet hvil

NEW YORK: - Al Gore tror ikke bare han har oppfunnet internett. Han har visst oppfunnet kalkulatoren også, fleipet presidentkandidat George W. Bush i går da han forsøkte å vippe rivalen av pinnen med Reagan-metoden. Det klarte han ikke da presidentkandidatene hadde sin første tv-debatt i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter 90 minutters debatt uten reklameavbrudd står Al Gore igjen som intelligent, men ikke så tillitsvekkende varm og nær. Bush er fortsatt mer folkelig, direkte og spontan, men overbeviste ikke velgerne om han er skarp nok til å bli USAs president. Og tvilerne tviler fremdeles.

Reagan-trikset

Bush lykkes ikke slik Ronald Reagan lykkes med sin sleivete sjarm i 1980 og 1984. Selv ikke setningen Bush stadig gjentok etter å ha hørt Gore legge fram sine saker ved å si: " Hvorfor har dere ikke lykkes i løpet av sju år?" synes å ha noen forførende effekt. Da debatten var slutt var det likevel mange som syntes at Bush hadde klart seg utmerket. Han hadde ikke snublet i ordene en eneste gang. Og han hadde gått i detalj om både skattelett, sykeforsikring og utdanning. I så måte syntes lista å ligge temmelig lavt.

Doserende Al

Al Gore klarte heller ikke å løsne helt. Han gjentok seg selv ofte, doserte med monoton stemme, men klarte å hente seg inn av og til ved å se tv-seerene rett inn i øynene og slippe til litt kraft som ga inntrykk av at han lidenskapelig ville gjøre USA til et bedre sted for middelklassen som han kaller USAs arbeidende mennesker. Presidentkandidatene stilte begge i mørk dress og rødt slips, slo tall i hodet på hverandre med regnestykker om skattelette og sykeforsikring, og skal man vurdere debatten som en boksekamp var det mest lett sparring i første runde. Neste runde går om en uke, og innen den tid har meningsmålingene gitt begge kandidater signaler om hvem som nådde flest tvilere.

Svartmaling

Selv om fred og forsoning var grunntonen i 90 minutter var det helt klart at Bush ville tegne et bilde av Gore som en mann som vil bruke tid og penger på økt byråkrati og mer sentralstyring. Gore på sin side tegnet et bilde av Bush som en person som vil bruke milliarder på skattelette til en liten prosent rike. Den svære skattelettepakken vil ifølge Gore gå utover muligheten til å gi amerikanerne bedre sykeforsikring og rote bort budsjettoverskuddet. Voldsbølgen i Midt-Østen ble ikke nevnt, og eneste utenriksspørsmål handlet om USA burde bruke militær makt for å fjerne Milosevic etter valgnederlaget hans. Begge svarte negativt.

Tviler-grupper

Amerikanske tv-stasjoner hadde samlet store grupper tvilere som så debatten. I etterkant var de fleste like tvilende, og det var åpenbart utdanning og helsespørsmål som interesserte menn som kvinner. Tvilerne er kjent for å mislike personlige angrep og negativ omtale, og George W. Bush brukte sine siste to minutter til å så tvil om troverdigheten til Gore ved å angripe han personlig. Det kan koste Bush stemmer. At Al Gore avbrøt Bush og smilte overbærende og stønnet høylytt kan virke tilsvarende negativt for Gore. Og flertallet mente at de måtte se neste debatt før de egentlig kunne ta et valg.

FOR GALLERIET: Stemningen var høflig avslappet før TV-debatten mellom Al Gore og George Bush i går.