Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På stedet hvil

Velgerne har i liten grad latt seg påvirke av Kjell Magne Bondeviks nye regjering. Arbeiderpartiet sliter fortsatt med sin velgerkrise, mens både SV og Fremskrittspartiet har økt sin oppslutning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Dette går fram av meningsmålingen MMI har gjort for Dagbladet og NRK den siste uka. Målingen fanger opp velgernes reaksjoner både på prosessen som førte fram til regjeringsskiftet og på det mannskapet Bondevik kunne mønstre på Slottet sist fredag. Likevel er det forbausende stor stabilitet blant velgerne. Det må bety at det som har skjedd etter valget, har vært i tråd med velgernes forventninger. Her er verken skuffelse eller begeistring registrert. Hovedaktørene i dragkampen om regjeringsskiftet har i dag samme oppslutning som på valgdagen.
  • SV og Fremskrittspartiet kan imidlertid notere pen framgang den siste tida. Selv om Kristin Halvorsen har vært tilskuer til regjeringsspillet, går SV fortsatt fram. Partiet har doblet sin oppslutning fra sist vinter, og har en betydelig overvekt av yngre, kvinnelige velgere med god utdanning.
  • Selv om Carl I. Hagen ble holdt utenfor regjeringsvarmen, har han vært aktiv i maktspillet og sørget for at Bondevik ble statsminister i stedet for Jan Petersen. Det har velgerne åpenbart satt pris på, selv om det er langt fram til Fremskrittspartiets formidable formtopp for et år siden. Det er særlig unge menn med lav utdanning som flokker seg om Hagen.

Senterpartiet får derimot ingen gevinst for å ha gått i regjeringseksil.

  • Bakgrunnstallene viser at Arbeiderpartiet har elendig oppslutning blant ungdommen. Forgubbingen i partiet er spesielt illevarslende. Også Kristelig Folkeparti har en liknende alderssammensetning, men Bondeviks parti får jo stadig påfyll i denne aldersgruppen fordi mange velgere skifter til KrF når de blir eldre. Arbeiderpartiet har ikke samme åndelige tiltrekkingskraft på denne aldersgruppen.
IKKE GEVINST: Kjell Magne Bondevik og resten av regjeringen ble hyllet på Slottsplassen etter regjeringsskiftet. Men flere velgere har ikke partiene fått.
Hele Norges coronakart