ADVARER: Skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen sier til Dagbladet at Skatt Øst er kjent med «et par» tilfeller der steinleggere har sendt pengene direkte til utenlandske kontoer.  Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ADVARER: Skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen sier til Dagbladet at Skatt Øst er kjent med «et par» tilfeller der steinleggere har sendt pengene direkte til utenlandske kontoer. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

På steinleggerfakturaen sto det mva. og en britisk konto ...

... men selskapet var ikke mva.-registrert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Enkeltmannsforetaket P. S. Bygg har utført flere steinleggingsjobber i Kongsberg-området. På en faktura Dagbladet har sett, står det en norsk konto, på en annen står det en konto i Barclay's Bank i Leyland i England.

På fakturaene står det oppgitt pris, mva. og totalbeløp. Men selskapet har ikke vært registrert i mva.-registeret.

Sjekket ikke En huseieren på Kongsberg som betalte 300 000 kroner til kontoen i Barclay's Bank sier han ikke sjekket om selskapet var mva.-registrert.

- Jeg sjekket aldri noe om mva. - men det gjorde jeg ikke hos byggmesteren som bygde huset mitt eller bilforhandleren jeg kjøpte bil hos heller. Men jeg sa at jeg ikke ville betale kontant. Jeg sjekket med banken min om den engelske kontoen, de sa det ikke var noen fare så lenge det var innenfor EU, sier han.

- Jeg sjekket organisasjonsnummeret - da dukket det opp et annet navn, og jeg ble litt usikker, men det sto mva. oppført på fakturaen, og jeg betalte ingenting før jobben var gjort, sier han.

MOMSROT? Britiske steinleggere tok 300 000 kr for å fikse denne oppkjørselen og diverse grunnarbeider - men betalte trolig aldri moms av pengene. Foto: Privat
MOMSROT? Britiske steinleggere tok 300 000 kr for å fikse denne oppkjørselen og diverse grunnarbeider - men betalte trolig aldri moms av pengene. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har ikke tenkt over noen plikter, dette var en enkelt jobb som skulle gjøres. Så vidt jeg vet, er det lovlig for steinleggerne å jobbe i Norge.

Fornøyd Han er ellers fornøyd med jobben han fikk utført.

- Det hele var en ganske kurant opplevelse. Jeg forsøkte å få norske steinleggere til å gjøre jobben - problemet var at de ville bare gi tilbud over telefon. De britiske ga et skriftlig tilbud som var inkludert grunnarbeid og fjerning av fjell. Jobben ble veldig greit gjort, sier han.

Huseieren forteller at steinleggerne også kom tilbake seinere for å se at alt var OK.

Dagbladet har forsøkt å nå selskapet på den norske mobiltelefonen de har oppgitt - uten hell. Adressen de brukte før de ble nedlagt var en campingplass utenfor Bergen.

- Må sjekke mva. Skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen sier til Dagbladet at Skatt Øst er kjent med «et par» tilfeller der steinleggere har sendt pengene direkte til utenlandske kontoer.

FAKTURAEN: Det står oppført både totalbeløp og mva.-beløp på fakturaen.
FAKTURAEN: Det står oppført både totalbeløp og mva.-beløp på fakturaen. Vis mer

- Utenlandske banker er likestilt med norske banker på den måten at man slipper «kontantansvaret» - at man blir automatisk medansvarlig for unndratt skatt og moms av beløp på over 10 000 kroner. Men selv om det er oppgitt en bankkonto bør det ringe noen bjeller, sier Kristiansen, som sier at også Skatt Midt og Skatt Vest har møtt på steinleggerne i år.

- Man bør reagere på at steinleggerne kommer og ringer på, og man må sjekke om de er MVA-registrert. Som regel er de ikke det. Selv om man betaler over bank kan man komme i straffeansvar for medvirkning til MVA-unndragelse. Man skal også sjekke om arbeiderne har ID-kort utstedt av Arbeidstilsynet. Hvis ikke dette er på plass kan forbrukeren risikere straffeansvar, sier Kristiansen.

Det er mulig for norske myndigheter å få mva.-en tilbake.

- Da må Skatteetaten anmelde dette og saken bli etterforsket, da kan vi sende en rettsanmodning om at midlene blir frosset som en del av en skattekriminalitetssak i Norge, sier førstestatsadvokat Sven Arild Damslora i Økokrim til Dagbladet.

FORNØYD: Huseieren er imidlertid fornøyd med jobben han fikk utført. Foto: Privat
FORNØYD: Huseieren er imidlertid fornøyd med jobben han fikk utført. Foto: Privat Vis mer