På stram line

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske statsministeren Gordon Brown bruker, i motsetning til forgjengeren Tony Blair, ikke samme tannpasta som USAs president George W. Bush. «The Colgate moment» er over, skriver den britiske avisa The Guardian om Browns første besøk hos president Bush. Tony Blairs arvtager går like fullt på stram line for å beholde den viktige alliansen og det nære vennskapet med USA, samtidig som han hårfint markerer mer avstand til en president som ikke bare er upopulær i USA, men også på vei ut av Det hvite hus.

Det politiske spillet på Camp David i går er viktig for Storbritannia maktbalanse og Browns framtid som statsminister. Derfor har Brown hyllet USAs lederskap i kampen mot internasjonal terrorisme. Han har fremhevet de to landenes felles verdier som demokrati og ytringsfrihet. Og han unngår inngående samtaler om krigen i Irak.

Gordon Brown har i samarbeid med Frankrikes president Nicolas Sarkozy bestemt seg for å sette en stopper for det USA kaller et folkemord i Darfur i Sudan. Dette er sak USA lenge har brent for, men alle forsøk fra FNs side er blitt stoppet av Sudans regjering. Nå tyder mye på at FN får inn en styrke på 19000 FN-soldater og dette er en felles sak med positivt fortegn. Den passer godt for å beholde smilene foran pressekorpset.

Toppmøtet mellom Brown og Bush vil framstå som ganske gemyttelig for Brown har åpenbart ikke kommet til USA for å få Bush-administrasjonen til å forstå at alminnelige menneskerettigheter må følges i kampen mot terror. Brown vil vise at båndene mellom de to landene er like sterke som før. Særlig fordi Frankrike og Tyskland har begynt å bygge sterkere transatlantiske bånd. Det er mulig denne strategien er klok på det nåværende tidspunkt. Vennskapet vil helt sikkert bli satt på harde prøver i tida som kommer. Særlig hvis Bush-administrasjonen bestemmer seg for å bruke de siste månedene den sitter med makta til alenegang mot Iran.