På stumpene løs

PARIS (Dagbladet): 1,5 millioner mennesker demonstrerte i går over hele Frankrike mot høyreekstremisten Le Pen. Selv samlet han ifølge politiet 10000 tilhengere i Paris til ære for Jeanne d'Arc. Det var Frankrikes to ansikter før valget på søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mobiliseringen mot Le Pen nådde et høydepunkt i går med demonstrasjoner i 44 byer. I Paris deltok minst en halv million og over hele landet 1,5 millioner mennesker.

Da demonstrasjonen mot Le Pen begynte i Paris i går ettermiddag, var det så tettpakket på Place de la République at folk ble stående uten å kunne røre seg i to timer. Men ingen klaget, og stemningen var upåklagelig, med dans, trommer og musikk fra orkestre og over høyttalerne.

- Det er lenge siden jeg har opplevd en slik 1. mai, sa Louis (52) fra fagforeningen CGT.

Mange hadde med seg barna, som Clarisse (48) med datteren Juliette (7 =) på bagasjebrettet.

- Vi må stenge veien for Le Pen. Jeg vil vise Juliette hva vi må unngå. Slike marsjer som Le Pen arrangerte i dag, vekker vonde minner. Det gjelder viktige verdier. Le Pen ville innskrenke friheten, sa Clarisse.

Angrer

Velgere som avsto fra å stemme i første omgang av presidentvalget - eller stemte på en mindre kandidat - har våknet for fullt. I går demonstrerte de med velgerkortene sine i hendene og oppfordret alle til å stemme på Jacques Chirac på søndag, selv om det koster.

«Republikken er i fare» sto det på plakater der Le Pen hadde fått Hitler-mustasje. Han oppnådde som kjent 17 prosent av stemmene i første valgomgang, mens Chirac fikk 19,8 prosent.

- Han får over 50 prosent. Det franske folket støtter ham, tror hans datter, Marine Le Pen.

Hun gikk sammen med sin far i hyllestdemonstrasjonen til ære for Jeanne d'Arc i går morges.

Mafiagudfar

Le Pen hisset opp massene med en flammende halvannen time lang tale, der han sammenliknet Chirac med en mafiagudfar som «stinker av korrupsjon og svarte penger».

- Det er det jeg liker best ved Le Pen, at han er så rein. Han vil rense Frankrike, sa Henri (75) med ettertrykk.

Han tror på seier søndag.

BAKEN MOT LE PEN: Frankrike tyr til gatene for å protestere mot høyreekstremisten Le Pen. I Paris deltok en halv million mennesker i en kjempedemonstrasjon.