På tå hev etter satellittkollisjon i rommet

Romsøppelet skaper problemer.

- EKSTREMT SKJELDEN:  Men i framtiden vil dette skje mye oftere, tror Pål Brekke, seniorrådgiver ved Norsk Romsenter. Arkivfoto: Heiko Junge / SCANPIX
- EKSTREMT SKJELDEN: Men i framtiden vil dette skje mye oftere, tror Pål Brekke, seniorrådgiver ved Norsk Romsenter. Arkivfoto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I 750 kilometers høyde over Sibir dundret to satellitter inn i hverandre tirsdag. Romsøppelet etter kollisjonen kan føre til flere satellittkollisjoner og være en fare for mennesker i rommet.

- Det er ekstremt sjeldent at to satellitter kolliderer i rommet. Så vidt jeg vet har det bare skjedd et par ganger tidligere. Men i framtiden vil det sendes opp enda flere satellitter, og får vi veldig mye mer skrot i rommet kan dette føre til at flere satellitter kolliderer. Det kan også være en fare for astronauter, sier seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter til NTB.

•Se animasjon av kollisjonen hos SeeSat-L

Han ser ikke for seg noen dominoeffekt, men det er ikke mer enn en skrutrekker, en liten skrue eller annet tenkelig romsøppel som skal til før en satellitt eller en romdrakt ødelegges.

Svalbard-stasjon lette

Da Iridiums driftssenter i USA oppdaget at signalene fra en av satellittene deres forsvant tirsdag, ba de umiddelbart den norske SvalSat-stasjonen på Svalbard om å forsøke å finne den. Men ingen signaler fra Iridium-satellitten ble oppdaget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer