På terskelen til familiens århundre

Endelig en spådom om framtida som man har lyst til å tro på: Framtidsforsker Liselotte Lyngsø mener at 2000-tallet vil bli familiens og de nære forholds århundre. Hun tror at færre vil skille seg, og at mange barn vil gi status.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjernefamilien går i oppløsning. Samfunnet blir kaldere. Vi blir mer egoistiske. Slik pleier det ofte å lyde når forskerne snakker om framtida.

- Men det er slett ikke det ungdommer i 15-18-årsalderen snakker om, når de forteller om sine tanker og planer for framtida, sier Liselotte Lyngsø ved Instituttet for Fremtidsforskning til NTB. Deres planer går en helt annen vei.

Færre skilsmisser

Lyngsø understreker at framtidsforskning ikke er noen eksakt vitenskap, og at det er umulig å si noe sikkert om framtida. Men hun mener tegnene er tydelige.

- Jeg tror antallet skilsmisser har nådd toppen, sier Lyngsø.

Hun tror at dagens unge, som har foreldregenerasjonens skilsmiss er i friskt minne, vil bli flinkere til å leve i stabile forhold. Familierådgivere hun har snakket med, sier at unge mennesker takler vanskeligheter i forholdet annerledes enn foreldregenerasjonen. De unge tar oftere selvkritikk når forholdet går dårlig, og legger ikke i så stor grad skylden på partneren. De innser at det ikke alltid hjelper å forsøke å leve med en annen, fordi problemene ofte vil følge med på lasset.

Behov for trygghet

I Nyhetsbrevet til Instituttet for Fremtidsforskning i København peker Lyngsø på en rekke andre tegn på at familien vil stå sterkere framover:

Takket være en oppvekst i barnehager, skolefritidsordninger og skoler, er dagens unge flinkere til å fungere sammen enn foreldrene deres er. De er også mer tolerante enn foreldrene, fordi de tidlig møter andre kulturer, mener hun.

Å være ung er i stor grad å vokse opp i usikkerhet, ikke å kunne forutse hvor man vil bo, hva utdanningen skal brukes til og hvordan man skal realisere seg selv. Usikkerheten gir et økt behov for å finne trygghet hos en partner. Behovet for trygghet er av Faith Popcorn i USA beskrevet som «cocooning».

«Cocooning»

- Vi returnerer til hjemmet og beskytter oss selv mot verden «der ute». Det er nye ting overalt: Ny mat, ny religion, ny vitenskap, ny moral - nytt alt. Trenden vi kaller «cocooning» betyr at vi vender oss innover, er mer hjemme, ved «video-peisbålet» - tilbaketrukket til sikkerheten i vår egen kokong, sier Faith Popcorn i et intervju med UPLINE Magazine.

Lyngsø mener også at arbeidslivet vil bli mer fleksibelt i framtida, og at det dermed blir lettere å kombinere jobb og familie. Flere vil jobbe hjemmefra, i alle fall deler av tiden. På grunn av eldrebølgen vil det dessuten bli «for få» unge.

Bedre vilkår på jobb

- Når arbeidskraft blir en mangelvare, vil samfunnet og arbeidsgiverne bli tvunget til å kjempe om den nye generasjonen ved å gi bedre muligheter til å kombinere jobb og familie, mener Lyngsø.

Tradisjonelt har det vært kvinner som har jobbet for fleksible ordninger for å kunne kombinere jobb og familie. Nå ser hun tegn på at også menn krever dette.

- Står de sammen, vil «foreldregruppen» i arbeidslivet bli veldig sterk, sier hun. En tabell hvor den stiplede linjen indikerer at 60 prosent av alle danske arbeidstakere har barn under 18 år hjemme, understreker det hun sier.

Barn blir status

Hennes spådom om framtidas arbeidsliv, ligner til forveksling på de spådommene andre framtidsforskere er kommet med. Økt velstand, løsere ansettelsesforhold og et mer fleksibelt arbeidsmarked hvor kunnskap og erfaring blir mer verd enn antallet arbeidstimer du har å selge. Det som skiller Lyngsø fra en del av de andre framtidsforskere, er at hun tror dette vil få en positiv innflytelse på familien.

- I takt med at vi blir rikere og flyktigere, vil det bli mangel på og stor etterspørsel etter andre verdier som ekthet og stabilitet. Der er familien unik. Barn og familie kommer i enda større grad til å bli luksus og status, mener hun.

Verd å vente på?

Tv-serier som Friends og Ally McBeal har gjort singlelivet «trendy» for urbane, single mennesker med gode lønninger. Lyngsø tror at denne gruppen også vil være stor i framtida. Folk vil vente lenger før de gifter seg og får barn.

- Kanskje de da vet litt mer hva de vil ha, spør Lyngsø.

(NTB-Anne Kristin Hjukse)