«På tide å bli kyniske og nådeløse»

- Integreringen er ikke vellykket. Det har jeg selv følt på kroppen, sier Høyrepolitiker Mubashar Kapur (28).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Norskpakistanske Mubashar Kapur er kroneksemplet på vellykket integrering. Han har høyere utdannelse, vært offiser i forsvaret, og jobber nå som pilot. I tillegg sitter han i Oslo Høyres hovedstyre og er bystyrekandidat til høstens lokalvalg.

Likevel klarer han ikke være enig med partifrenden Erling Laes påstand om at integreringen har vært vellykket i Oslo:

– Det går ikke an å si at integreringen har vært hundre prosent vellykket. I dag har vi to parallelle samfunn i Oslo. Det har jeg selv følt på kroppen, sier Kapur som selv er født og oppvokst i Norge.

- En dårlig jobb

Det var i går Oslo-byråd Erling Lae (H) gikk ut i Dagbladet.no og sa at integreringen har fungert godt. Dette fikk Fremskrittspartiets ordførerkandidat Svenn Kristiansen til å ta fram storslegga mot Lae.

– Vi har gjort en for dårlig jobb, sa Kristiansen, som mener at løsningen er å innføre innvandrerstopp i Oslo.

Høyrepolitikeren Kapur er enig i at integreringen ikke har fungert godt nok. Løsningen er ifølge den unge politikeren at Norge blir mindre naive. Man må bli mer selektiv i forhold til hvem man slipper inn.

Må ikke være naive

MER POLITI MED INNVANDRERBAKGRUNN: Høyrepolitikeren Mubashar Kapur ønsker flere politifolk med minoritetsbakgrunn. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
MER POLITI MED INNVANDRERBAKGRUNN: Høyrepolitikeren Mubashar Kapur ønsker flere politifolk med minoritetsbakgrunn. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

– Det er på tide å bli mer kyniske og egoistiske. Vi må fokusere på dem som har kompetanse og som vi har bruk for, sier Kapur. Han sier det er viktig at Norge ikke framstår som naive i innvandringsspørsmålet.

– Vi må bli nådeløse mot innvandrere som ikke har oppholdstillatelse. Dette gjelder også asylsøkere. Hvis de bryter loven må vi sette standarden. Vi er ingen velferdsstat som skal beskytte folk som utøver kriminalitet, sier Kapur.

Høyrepolitikeren ønsker flere politifolk med minoritetsbakgrunn.

- Når en norskpakistaner blir arrester av en norskpakistaner kan han ikke lengre skylde på rasisme. Da må han heller tenke over hva han har gjort, sier Kapur.

Passkontroll rundt Oslo?

Kapur går hardt ut mot Svenn Kristiansens forslag om å få til en innvandringstopp for Oslo. Han tror forslaget vil føre til mer kriminalitet.

– Jeg forstår ikke hvordan han har tenkt til å håndheve det. Skal han sette opp passkontroll rundt Oslo? spør Kapur, som ikke tror minoritetene kommer til å bli hundre prosent «norske».

– Selv om det har levd indere og pakistanere i Storbritannia i flere hundre år har de fortsatt tatt vare på kulturen sin. Da er det naivt å tro at lille Norge skal kunne klare å gjøre det annerledes. Vi må heller finne et felles verdigrunnlag og bygge et felles samfunn ut fra det, sier Kapur, som er enig med Lae i at Oslo fint tåler en dobling av innvandrerbefolkningen.

«På tide å bli kyniske og nådeløse»

40 prosent innvandrere

– Dette kommer til å skje om vi vil det eller ikke. Da er det viktig at vi legger til rette for en mest mulig positiv utvikling. Svenn Kristiansen forslag vil ikke klare å stoppe doblingen – det vil bare føre til en mer negativ utvikling, sier den unge norskpakistaneren. Han mener at en av de største grunnene til forskjellene i Oslo er innvandrerfamilienes økonomi.

– Ofte jobber bare mannen i familien og de tjener heller ikke godt i jobben. Dermed er det fristende for mange å ta kontantstøtten og barna blir ikke sendt på barnehagene slik at de lærer norsk. Slik skaper store skiller når barna vokser opp, sier Kapur som selv gikk i barnehagen.

HELLER FLERE ENN FÆRRE: Byrådsleder Erling Lae (H) tror det er mye farligere for Oslo hvis man får en tilbakegang i folketallet enn hvis man får en økning.