På tide å få svar, Navarsete

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Datalagring: 15. mars 2006 vedtok EU datalagringsdirektivet som pålegger tele- og nettselskap å lagre trafikkdata om borgernes elektroniske kommunikasjon i inntil to år. Dette vil krenke nordmenns personvern og rett til privatliv. Regjeringen har i denne saken unnlatt å ta stilling. Selv om det er såkalt trafikkdata som skal lagres, har IT-ekspert Gisle Hannemyr påpekt at trafikkdata kan gjøres om til innholdsdata – altså ikke bare når noe er sendt, men hva som er sendt. At EU-landet Irland klaget EU-kommisjonen inn for EU-domstolen ble av regjeringen brukt som unnskyldning for ikke å ta stilling. Norske myndigheter forholder seg ikke aktivt til hva som kan bli EU-politikk, før vedtakene står der. Da later man som om innlemmelse av direktivene i norsk lov er uunngåelig. Kanskje vil det gå slik også med datalagringsdirektivet. I fjor eksploderte datalagringsdirektivet i norsk offentlighet. Datatilsynet ved Georg Apenes har vært usedvanlig klare mot direktivet. En egen Facebook-gruppe har nesten 20 000 medlemmer. Flere aviser tok på lederplass stilling til direktivet, det var stor debatt både på avisenes nettsider og i bloggsfæren, og det ble arrangert flere seminarer. Regjeringens egen personvernkommisjon ledet av SVs Kjellbjørg Lunde uttalte: «Personvernkommisjonen kan ikke støtte innføring av direktivet uten at behovet for utvidet lagring er bedre dokumentert».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer