Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- På tide å gjøre slutt på en praksis som hører hjemme i «Mad Men»

President Barack Obama til kamp mot økte forskjeller i årets «state of the union»-tale.

KLAR OG TYDELIG: President Barack Obama varsler kamp mot økte forskjeller i årets «state of the union»-tale. I bakgrunnen visepresident Joe Biden (t.v.) og den republikanske speakeren, John Boehner. Foto:  AP Photo/Larry Downing, Pool
KLAR OG TYDELIG: President Barack Obama varsler kamp mot økte forskjeller i årets «state of the union»-tale. I bakgrunnen visepresident Joe Biden (t.v.) og den republikanske speakeren, John Boehner. Foto: AP Photo/Larry Downing, Pool Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Klokka 3 i natt gikk Obama på talerstolen i Kongressen i det mange mener vil være hans viktigste tale i år. 2013 ble et marerittår, og Obama og demokratene er avhengige av å komme tilbake på offensiven før valget til høsten.

Her kan du lese hele Obamas tale.

Ikke uventet ble økonomien og utjevning av økonomiske ulikheter et hovedtema.

Like muligheter - Det er millioner av amerikanere utenfor Washington som er lei av fastkjørte politiske krangler, og som bringer dette landet framover. De tror, og jeg tror, at her i USA  bør ikke suksess avhenge av tilfeldighetene ved hvor du er født, men styrken i vår arbeidsmoral og omfanget av våre drømmer, sier Obama og legger til:

- Det er det som trakk våre forfedre hit. Det er hvordan datteren til en fabrikkarbeider nå kan være toppsjef for USAs største bilprodusent, hvordan sønnen til en bartender kan være speaker i Representantenes hus, og hvordan sønnen til en alenemor kan bli president i den beste nasjonen i verden, sier presidenten

Han høster voldsom applaus og til og med latter fra både republikanere og demokrater, ettersom han også nevnte den republikanske speakeren, John Boehner.

- Slutt med «Mad Men»-praksis Obama trekker fram hva som må til for å gi folk like muligheter - og snakker om hvordan særlig tilgang på utdanning er viktig for å gi folk like muligheter. Han tar også til orde for at minstelønna må heves og at kvinner må tjene like mye som menn.

- Fortsatt tjener kvinner 77 cent for hver dollar en mann tjener. Det er galt, og i 2014 er det pinlig. En kvinne fortjener lik lønn for likt arbeid, sier Obama til stor applaus fra store deler av Kongressen.

Han mener også at det må bli en slutt på at kvinner blir straffet i arbeidslivet fordi de får barn eller er hjemme fra jobb med syke barn.

- Det er på tide å gjøre slutt på en praksis i arbeidslivet som hører hjemme i en «Mad Men»-episode. For jeg tror at når kvinner lykkes, lykkes Amerika, sier Obama.

- La oss gjøre dette til et handlingens år. Det amerikanere flest ønsker, er at alle vi her i dette rommet fokuserer på livene dere, håpene deres og det de streber etter. Og det jeg tror forener folket i dette landet, uavhengig av rase eller religion, parti, ung eller gammel, er den enkle, grunnleggende troen på muligheter for alle - ideen om at hvis du jobber hardt og tar ansvar, så kan du komme deg fram, sier Obama i talen, ifølge Det hvite hus.

Han erkjenner samtidig at at den ideen har fått flere skudd for baugen de siste tiåra.

- Klimaendringer er et faktum - I mer enn tre tiår, selv før den store resesjonen, fjernet massive teknologiske endringer og global konkurranse mange gode middelklassejobber og svekket det økonomiske fundamentet familier er avhengig av, sier Obama.

Han viser til at det har vært en økonomisk vekst de siste fire åra, at fortjenesten til selskaper og aksjekurser knapt har vært høyere. Men samtidig har gjennomsnittslønna knapt endret seg.

- Ulikhetene har økt. Mulighetene til å bevege seg oppover har stoppet opp. De kalde og harde fakta er at selv midt i en bedring, så må for mange amerikanere jobbe mer enn noensinne bare for å overleve. Og for mange jobber fortsatt ikke en gang, sier Obama.

Det finnes en rekke eksempler på tidligere «state of the union»-taler som har forandret verden, og trolig håper Obama også på å kunne bedre ettermælet med kveldens tale.

Utålmodig Obama I talen forsøker han å få med seg Kongressen, selv om han erkjenner at splittelsen mellom demokrater og republikanere er dyp.

- Det vil ikke skje med én gang, og vi vil ikke være enige om alt. Men det jeg kan tilby i kveld er et sett med konkrete, praktiske forslag for å øke veksten, styrke middelklassen og bygge nye stiger med muligheter inn i middelklassen, sier presidenten.

Obama har imidlertid slitt tungt med å samarbeide med republikanerne i Kongressen, og medgir at noen av forslagene hans vil kreve deres støtte. Men han er utålmodig og vil ikke vente hvis ikke han er nødt. 

I talen trekker han blant annet fram sine forslag til strengere våpenlov og innføringen av sin prestisjefylte helsereform som tiltak han fortsatt vil kjempe for, som han neppe får republikanerne med seg på.

- Amerika står ikke stille, og det vil ikke jeg gjøre heller. Så hvor som helst og når som helst jeg kan ta steg uten lovgivning for å utvide mulighetene for flere amerikanske familier, så vil jeg gjøre det, slår Obama fast.

Han trekker også blant annet fram hvordan omlegging til mer fornybar energi kan hjelpe økonomien, og hvordan USA de siste åtte åra har senket utslippene av CO2 mer enn noe annet land.

- Klimaendringer skader allerede vestlige områder som sliter med tørke og kystbyer som må takle oversvømmelser. Overgangen til renere energi vil ikke skje over natten, og det vil kreve tøffe valg. Men debatten er avgjort. Klimaendringer er et faktum, slår Obama fast.

- Når våre barns barn ser oss i øynene og spør om vi gjorde alt vi kunne for å overlate en tryggere og mer stabil verden til dem, med nye energikilder, så vil jeg at vi skal kunne se ja, det gjorde vi, sier Obama.

GJESTER: Førstedame Michelle Obama med inviterte gjester under presidentens tale. Foto: AP Photo/Susan Walsh
GJESTER: Førstedame Michelle Obama med inviterte gjester under presidentens tale. Foto: AP Photo/Susan Walsh Vis mer
Hele Norges coronakart