På tide å glemme

60-årsjubileet for landgangen i Normandie ble i går et politisk toppmøte der Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder møtte for første gang. Nå er det på tide å glemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARROMANCHES (Dagbladet): Verten, Frankrikes president Jacques Chirac, var den første til å understreke det i Arromanches.

-  Det er ingen framtid i hatet, sa Chirac.

-  Jeg håper at Tyskland vil minnes sammen med oss disse timene hvor frihetsidealet på ny blåser over kontinentet, sa presidenten i sin tale under hovedminneseremonien i Arromanches. Med 14 allierte stats- og regjeringssjefer på første benk.

Under markeringen i går sa Schröder:

-  Vi ser vårt ansvar for historien, og vi tar det alvorlig.

Han sa at ingen ville kunne glemme den forferdelige historien fra Adolf Hitlers diktatur.

-  Min generasjon har vokst opp i dens skygge.

Schröder hadde med seg to tyske motstandsfolk, baron Philipp von Böselager og hans kone Rosa-Maria som deltok i det mislykkede attentatet mot Hitler i 1944. Schröder deltok også på den egne fransk-tyske minneseremonien som ble holdt for første gang i år.

Forsoning

Ikke alle er like begeistret for at Tyskland fikk være med i går. Den engelske veteranen John Roberts (81) tørket svetten etter den steikende varme seremonien på kirkegården i Bayeux. Han var blant de første som ble satt i land på Sword Beach 6. juni 1944.

-  Schröder skulle ikke ha kommet. Noen sier det er på tide å tilgi og glemme, men ikke jeg. Dette er altfor tidlig, mente Roberts. Mange av hans kolleger nikket. Andre veteraner forstår godt at Schröder er til stede.

Nordmannen Birger Tidemand Johannessen (86) fløy Spitfire i 1944 over Normandie.

-  Jeg synes det er helt riktig med forsoning. Jeg har truffet mange tyskere, blant annet en tysk pilot jeg skjøt ned i 1944, sier Tidemand Johannessen.

De traff hverandre igjen i 1951, og de ble så gode venner at de skrev julekort til hverandre. Seinere har han skrevet to bøker om krigen. -  Det gjorde jeg for å bli ferdig med krigen, sier han.

Kjell Magne Bondevik, som har deltatt på markeringen, mener det var viktig at Schröder kom.

-  Jeg synes det er veldig viktig. Det betyr en forsoning, sa han til Dagbladet.

Forenet

Jacques Chirac ville demonstrere i går. Han anser den tysk-franske forsoningen som «eksemplarisk» og vil med «vekt og vilje gå videre sammen mot et Europa forenet rundt sine verdier». Den fransk-tyske aksen er viktigere i noensinne.

En annen viktig forsoning fant sted i går: George W. Bush og Chirac er plutselig venner igjen. Begge brukte dagen til å forsterke de nye båndene. De sto side ved side under minnestunden på den amerikanske kirkegården Colleville-sur-Mer, der 9387 falne amerikanske soldater ligger begravet.

-  Frankrike vil aldri glemme, sa Chirac.

-  Vår store frihetsallianse er sterk, og den er nødvendig også i dag, sa Bush, som gjerne ville trekke paralleller fra strendene i Normandie til krigen i Irak.

Fasade

Denne nye gjenforenede fasaden sletter ikke alle uenigheter. Chirac har for eksempel ikke til hensyn å fire på de punktene han anser som viktige i den nye amerikanske Irak-resolusjonen i FN.

Men for Bush var det viktig å vise at USA ikke er isolert internasjonalt. Det var også viktig for ham å bevise at amerikanske soldater aldri har villet være noen okkupasjonshær, og at det første amerikanske soldater tenker på, i dag som for 60 år siden, er å komme hjem så fort som mulig.

George W. Bush og hans kone Laura kom et kvarter etter alle de andre i Arromanches, og ikke i buss, som kollegene, men i egen limousine. En del pep da han kom.

Dagens helter, veteranene ble ikke glemt selv om utenrikspolitikken tok overhånd. De fikk stående applaus. Norske Gunnar Knudsen, tidligere sjømann i handelsflåten, fikk endelig rede på hva som ventet ham. Han fikk, som en av 14 soldater for alle de allierte landene, Frankrikes høyeste utmerkelse, æreslegionen, utdelt av Chirac selv. Ytterligere åtte norske veteraner vil få den i dag, men ikke av Chirac.

-  Det er den største æren jeg noensinne har fått, sa Knudsen.

-  Jeg likte spesielt å få en fransk utmerkelse for jeg har kjempet for franskmennene en gang før, i Nord-Afrika. Der ble jeg torpedert. Norge deltok også i seremonien med Garden, jagerfly og flere fartøyer.

SPESIELL GJEST: Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder virket ikke helt til pass under 60-<wbr>årsjubileet for D-<wbr>dagen i går.
HEDRET: Veteran Gunnar Knudsen fikk den franske æreslegionen av Frankrikes president Jacques Chirac.
KLAPPER FOR GARDEN: George W. Bush, hans kone Laura, Vladimir Putin og kong Harald likte Gardens opptreden i Arromanches.