Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På tide å slutte med Skoda-vitser

Allerede etter to uker har leserne sendt Skoda Yeti opp blant de fremste favorittene til å bli Årets Bil.

FULLTREFFER: Skoda Yeti overbeviser på det meste og kan bli en fulltreffer i Norge. Yeti er dessuten billigere enn hovedkonkurrenten Nissan Qashqai. 
Alle foto: Krister Sørbø
FULLTREFFER: Skoda Yeti overbeviser på det meste og kan bli en fulltreffer i Norge. Yeti er dessuten billigere enn hovedkonkurrenten Nissan Qashqai. Alle foto: Krister Sørbø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Skodas kompakte familie-SUV er fersk på markedet, men har allerede gjort seg bra bemerket. Med Yeti gir Skoda sitt noe trauste image et kraftig løft. Bilen har rette, rene, og tøffe linjer som garantert vil treffe mange — både unge og velvoksne. Akkurat der har Skodas designere lagt et lite gullegg. Tsjekkernes første SUV vil verken forarge eller kjede noen. Den er akkurat passe røff, og den ser i tillegg litt småeksklusiv ut.

Her er lesernes topp 10-liste.

Imponerer
På den praktiske siden er den helt i tet i den mindre SUV-.klassen. Det dype bagasjerommet er smart innredet med kraftige kroker og rom til småting. Baksetene kan reguleres i lengderetningen, og med det justerer du både beinplass og bagasjevolum. Selvfølgelig kan setene også legges helt ned.

Plassen i kupeen imponerer også, og takhøyden er problemløs selv for ekstra høyreiste nordboere. Skodas første SUV er en anvendelig bruksbil i det daglige, og som heller ikke skjemmer deg ut foran Operaen.

VW bak rattet
Bak rattet møter du et moderne førermiljø, men tsjekkerne har her unnlatt å ta de samme frekke grepene som i eksteriøret. Rundt føreren har du et velkjent og litt småkjedelig VW-miljø. Ikke noe galt med det, men spenstig er det ikke. Kvalitetsfølelsen er god — altså tysk.

Du sitter ellers meget godt, du sitter høyt, og oversikten er prima. Den rette rumpa gjør lukeparkering uproblematisk. Støynivået er lavt og store glassflater gir godt lys i kupeen. Små oppbevaringsrom finner du rund baut. En bil også for lengre ferieturer. Som du trygt kan legge ut på med topp sikkerhetskarakter fra krasjtest hos NCAP.

TYSK ORDEN: Yeti er en tsjekker med tysk orden. Foto: Krister Sørbø
TYSK ORDEN: Yeti er en tsjekker med tysk orden. Foto: Krister Sørbø Vis mer

På veien oppfører Yeti seg stabilt, og krengingen er beskjeden trass i bakkeklaring på 18 cm. Skoda har lagt vekt på kjøreegenskapene og de innfrir.

4X4-driften er avansert og dieselmotorene gjør Yeti ganske sportslig. 110 hester holder, og med 140 har du kraft i overflod. Du får bilen også med bensinmotorer på 105 og 160 hk.

Litt mindre jubler vi for miljøprofilen. I minste dieselversjon og med tohjulsdrift slipper denne Skodaen ut 139 gr. CO2 — flere større og tyngre biler har lavere utslipp. Med 4X4 akselererer CO2-utslippet opp til 159. Det imponerer ingen. Neste høst kommer Yeti imidlertid i miljøprofilert utgave, såkalt Greenline.

Familiekannibal
Yeti er egentlig en folkevogn skrudd sammen av oppfinnsomme tsjekkere, og således er risikoen til stede for kannibalisme i VW-familien. Fetteren VW Tiguan er en hit på SUV-markedet, men prislappen har vi aldri jublet for — den opplever vi som stiv for en bil under 4,5 meter.

Selv om Yeti mangler 21 centimeter på Tiguan-lengden, noe du knapt merker, kompenseres det av at du sparer 75000 på nybilprisen. Det merker du.

Yeti kan også være et alternativ til Golf med sin bedre bruksvennlighet — både som 4x4 og med tohjulsdrift. Golf med firehjulsdrift koster for øvrig mer enn rimeligste Yeti. Hovedkonkurrenten er imidlertid Nissan Qashqai. Den er også dyrere.

Tida er overmoden for å avlive alle dumme Skoda-vitser.

Les om de andre kandidatene til årets bil her

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling