Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På tide å tenke nytt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • To uker etter regjeringsskiftet kommer det interessante utspill fra Arbeiderpartiet som varsler debatt om partiets regjeringsstrategi. Både stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl og odelstingspresident Gunnar Skaug mener det er på tide at partiet tenker i nye baner om samarbeid med andre partier. De mener at Arbeiderpartiet ikke lenger skal utelukke et slikt samarbeid. Det vil være en konsekvens av styrkeforholdet blant velgerne og maktforholdene på Stortinget.
  • Det er i år 40 år siden et valg ga Arbeiderpartiet flertall alene på Stortinget. Også før den tida sluttet mindre enn halvparten av velgerne opp om partiet. Valgordningen sørget for flertall på Stortinget. Men drømmen om dette flertallet har holdt seg levende på Youngstorget helt til i dag, selv om partiet ved de siste valgene har vært fjernt fra målet. Partiets mindretallsregjeringer har skaffet seg flertall fra sak til sak i Stortinget. De har inngått store budsjettforlik med sentrumspartiene, men i mange viktige saker har støtten kommet fra Høyre.
  • Også den politiske utviklingen taler for en endring i regjeringsstrategien. Arbeiderpartiet er i dag vårt største sentrumsparti. De tradisjonelle blokkene er gått i oppløsning. Dannelsen av Bondevik-regjeringen er det beste beviset på det. Thorbjørn Jagland har argumentert sterkt for at regjeringen må være handlekraftig og ha tilstrekkelig støtte for å stå mot populære forslag. Derfor er han nå i opposisjon. Konsekvensen av det bør være at partiet i framtida inngår i mer forpliktende samarbeid også på regjeringsnivå. Det er naivt å tenke seg at Gerhardsen-tida skal vende tilbake.
  • Den måten Jagland valgte å gå av på, har forsterket denne debatten. Hadde han blitt kastet i Stortinget, ville frontene blitt hardere og regjeringsansvaret utelukkende ligget hos opposisjonen. Nå kan en eventuell regjeringskrise bare løses ved at det gås nye veier. Jagland er jo bundet av sitt velgerultimatum helt til år 2001.
Hele Norges coronakart