Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- På tide å trekke seg tilbake

John Edwards oppfordret Clinton og Obama til å fokusere på fattigdomsproblemene da han trakk seg fra valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere i dag ble det kjent at John Edwards gir opp å bli Demokratenes presidentkandidat ved valget. På et arrangement i New Orleans kom bekreftelsen også fra senatoren selv.

- Det er på tide å trekke seg tilbake, så historien kan gå sin gang, uttalte Edwards ifølge CNN.

John Edwards har ikke vunnet noen av primærvalgene eller nominasjonsmøtene til det demokratiske partiet så langt, og innså etter valget i South Carolina at de to andre kandidatene var alt for langt foran.

- Fokuser på fattigdom

Edwards har hatt som kampsak å tale de svakestes sak. Han gjentok i talen i New Orleans hvor viktig det var å fremdeles ha fokus på skole, helsetilbud og å få slutt på krigen i Irak. Likevel var det spesielt fattigdomsproblematikken han ønsker at de to andre kandidatene tar med seg videre.

- I denne kampanjen har vi fokusert på de svake. Vi ser dere, hører dere og er med dere. Jeg har snakket med begge de to andre kandidatene, og bedt dem om å gjøre det til et sentralt tema å få slutt på fattigdommen, uttalte Edwards.

Selv om Edwards virket i godt humør og takket de som hadde støttet ham, røpet han at det ikke var en enkel beslutning å trekke seg.

- Jeg vil fortelle dere at det kommer til å gå bra med meg. Men de som jeg har snakket med under møtene de siste dagene, som ba meg om å ikke glemme dem videre, fikk meg nesten til å forandre mening om å trekke meg, uttalte den tidligere senatoren fra South Carolina.

TRAKK SEG: John Edwards bekreftet i dag at han gir opp kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat. Her er Edwards flankert av familien i New Orleans, der han uttalte seg om at han har trukket seg. Foto: MATTHEW HINTON/AFP/SCANPIX
TRAKK SEG: John Edwards bekreftet i dag at han gir opp kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat. Her er Edwards flankert av familien i New Orleans, der han uttalte seg om at han har trukket seg. Foto: MATTHEW HINTON/AFP/SCANPIX Vis mer

- Ikke opplagt hva velgerne gjør

Svein Melby, seniorforsker ved Senter for transatlantiske studier, mener det er nærliggende å tro at et flertall av Edwards\' velgere kan gå over til å støtte Obama. Men det er ikke selvsagt at det vil skje.

- Hvis man ser på hva slags velgere Edwards hadde, var det hovedsakelig hvite lavinntektsgrupper, velgere som Clinton har hatt større oppslutning blant enn Obama. Raseproblematikk kan bli en barriere, samtidig som både Obama og Edwards har snakket mye om et ønske om forandring. Det er flere kryssende trender, og resultatet er ikke opplagt, sier Melby til Dagbladet.no.

Tidligere i dag ble det klart at Edwards trolig ikke kom til å gi noen klar støtte til noen av de to andre kandidatene med det første, og det gjorde han heller ikke i talen.

Melby mener det ligger til rette for at valgkampen videre, der de to rivalene Obama og Clinton er de eneste som står igjen, blir intens.

- Når Edwards er ute, forandres dynamikken mellom de to. Det slo gnister mellom dem i debatten i South Carolina, og det er lite som tyder på at det vil bli kjøligere. Nå er det ingen person mellom dem som kan avlede, sier Melby.

Ros fra de gjenværende

Edwards får mye skryt av de to andre kandidatene etter beslutningen om å trekke seg.

- I en tid der vår politikk er for fokusert på opp- og nedturer, har han fått nasjonen til å fokusere på hvem som teller - barnet i New Orleans uten et hjem, gruvearbeideren i West Virginia uten jobb, familiene som lever i det andre Amerika som ikke er sett eller hørt eller snakket om av våre ledere i Washington, uttalte Barack Obama.

- John Edwards avsluttet kampanjen sin i dag på samme måte som han begynte den - ved å stå opp for de menneskene som alt for ofte blir satt utenfor den nasjonale debatten, er uttalelsen fra Hillary Clinton.

Også Rudy Giuliani er ute av valgkampen, etter at ryktene allerede natt til onsdag norsk tid begynte å gå om at han skulle trekke seg.

Etter det dårlige resultatet i Florida, der Giuliani hadde satset hardt på å få et godt resultat, holdt han en tale som ble tolket som en farvel.

Flere republikanere hevder at det planlegges et samarbeid mellom Giuliani og den som foreløpig trolig ligger best an til å bli Republikanernes presidentkandidat, John McCain. Giuliani har foreløpig ikke uttalt seg selv om beslutningen. 

Ulike strategier

Giuliani satset på en ny strategi etter at valgordningen ble noe forandret foran årets presidentvalg. Han satset hardt på valgkamp for å få flertall i den folkerike staten Florida, og ikke på å vinne i de første statene. Melby tror ikke den feilslåtte strategien er den eneste grunnen til at det gikk dårlig for Giuliani.

- Mange eksperter var enige med Giuliani, men nå viser det seg at strategien ikke fungerte. Men Giuliani slet også med andre problemer. Han fokuserte blant annet på 9/11 og sikkerhetsproblematikk, et område der John McCain i utgangspunktet har større tyngde, sier Melby.

Nå er John McCain storfavoritt før «supertirsdag» 5. februar, da det er valg i over 20 delstater. Når Rudy Giuliani trekker seg og gir ham sin støtte, blir favorittstempelet enda tydeligere.

- Det ble ikke noe valgskred, men seieren smakte godt likevel, sa McCain etter at resultatet var klart, ifølge NTB.

Mitt Romney gikk på et sviende nederlag på tross av at han har brukt 30 millioner dollar på TV-reklamer i Florida, fem ganger mer enn McCain.

OGSÅ UTE: Rudy Giuliani holdt tirsdag en tale der han virket resignert etter å ha tapt i Florida.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media