Får refs:

- På tide å våkne

Fire ganger har Ukraina bedt Norge om hjelp til å ta imot skadde soldater. Fortsatt vurderer regjeringen saken.

FÅR KRITIKK: Ukraina har fire ganger bedt Norge om hjelp til medisinsk evakuering av soldater, uten svar. Her justisminister Emilie Enger Mehl. Foto: NTB
FÅR KRITIKK: Ukraina har fire ganger bedt Norge om hjelp til medisinsk evakuering av soldater, uten svar. Her justisminister Emilie Enger Mehl. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ukraina har ved fire ulike anledninger bedt Norge om hjelp til å ta imot sårede Ukrainske soldater fra krigen mot Russland.

Det bekrefter justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i et skriftlig svar til Stortinget. Anmodningene kom gjennom EUs kriseordning, og ble sendt 23. april, og 5., 7. og 10. mai.

Svaret kommer på et spørsmål fra Venstre-leder Guri Melby.

Ingen avgjørelse

Men selv om den første bønnen om medisinsk evakuering kom allerede for over en måned siden, kan ikke regjeringen love hjelp til Ukraina nå.

«Spørsmålet om hvorvidt Norge skal tilby medisinsk evakuering av skadede ukrainske soldater, er til vurdering.» skriver Mehl i sitt svar datert 11. mai.

Det svaret imponerer ikke Venstre-lederen. Hun forstår ikke hva som er så vanskelig for regjeringen.

- Jeg mener det vitner om handlingslammelse. Det er veldig passivt fra statsråden. Hun gir ingen forklaring på hvorfor det tar lang tid. Nå er det på tide å våkne og si ja til det Ukraina og EU ber oss om.

- Haster

Denne uka er det tre måneder siden Russland lanserte en full invasjonskrig mot Ukraina. Melby mener det haster å ta imot skadde ukrainere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer