Får refs:

- På tide å våkne

Fire ganger har Ukraina bedt Norge om hjelp til å ta imot skadde soldater. Fortsatt vurderer regjeringen saken.

FÅR KRITIKK: Ukraina har fire ganger bedt Norge om hjelp til medisinsk evakuering av soldater, uten svar. Her justisminister Emilie Enger Mehl. Foto: NTB
FÅR KRITIKK: Ukraina har fire ganger bedt Norge om hjelp til medisinsk evakuering av soldater, uten svar. Her justisminister Emilie Enger Mehl. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ukraina har ved fire ulike anledninger bedt Norge om hjelp til å ta imot sårede Ukrainske soldater fra krigen mot Russland.

Det bekrefter justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i et skriftlig svar til Stortinget. Anmodningene kom gjennom EUs kriseordning, og ble sendt 23. april, og 5., 7. og 10. mai.

Svaret kommer på et spørsmål fra Venstre-leder Guri Melby.

Ingen avgjørelse

Men selv om den første bønnen om medisinsk evakuering kom allerede for over en måned siden, kan ikke regjeringen love hjelp til Ukraina nå.

«Spørsmålet om hvorvidt Norge skal tilby medisinsk evakuering av skadede ukrainske soldater, er til vurdering.» skriver Mehl i sitt svar datert 11. mai.

BOMBEREGN: Det ble en dramatisk biltur for en gjeng med ukrainske journalister som kjørte i Donbas-området, øst i Ukraina. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Telegram Vis mer

Det svaret imponerer ikke Venstre-lederen. Hun forstår ikke hva som er så vanskelig for regjeringen.

- Jeg mener det vitner om handlingslammelse. Det er veldig passivt fra statsråden. Hun gir ingen forklaring på hvorfor det tar lang tid. Nå er det på tide å våkne og si ja til det Ukraina og EU ber oss om.

- Haster

Denne uka er det tre måneder siden Russland lanserte en full invasjonskrig mot Ukraina. Melby mener det haster å ta imot skadde ukrainere.

- Nå har det gått en måned siden første henvendelse. Dette er akutt, det er mennesker som er skadd, og det er tusenvis av sårede ukrainske soldater. Det er åpenbart for de fleste at Ukraina ikke har kapasitet til å behandle dem og trenger hjelp fra omverdenen.

Norge har tidligere sendt 2 000 antitankvåpen til Ukraina. I tillegg bidrar Norge med 400 millioner kroner til et britisk våpenfond. Melby mener det er et paradoks kan bidra med skarpe våpen til konflikten, men vegrer seg for å hjelpe krigsskadde ukrainere.

- Det er veldig vanskelig å forstå at dette skal være en veldig krevende beslutning å ta. Det er mye mindre kontroversielt enn å domnere våpen eller andre ting Norge har bidratt med. Dette er humanitær hjelp som jeg mener det bør være ukontroversielt å gi, sier Venstre-lederen.

Justisdepartementet, som har ansvaret for saksområdet, har ikke besvart Dagbladets forespørsel i denne saken.

ANGREP: En russisk TV-reporter viste stolt frem russisk supervåpen - så ble det sprengt. Vis mer

- Selvsagt stille opp

Melby peker på at flere EU-land har tatt imot ukrainske soldater som trenger medisinsk hjelp.

- Når Norge har fått fire henvendelser om dette er det umulig å forstå hva som tar så lang tid. Hvorfor de ikke kan gi et klart og tydelig svar, og hvorfor ikke vi kan ta på oss dette her. Selvsagt burde Norge stille opp.

- Det er andre land som har tatt imot ukrainske soldater og da burde også Norge stille opp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer