- På tide at EU forsvarer seg selv

EU og USA bør bli ansvarlige for hvert sitt territorialforsvar og bare samarbeide om større kriser utenfor områdene. Det mener EUs øverste militære leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

General Gustav Hägglund er formann i EUs militærkomité. På en forsvarskonferanse i dag sa han at det er på tide Europa bærer byrdene for forsvar på egne skuldre.

- Den amerikanske og den europeiske pilaren vil bli ansvarlig for sine respektive territorialforsvar og samarbeide i krisesituasjoner utenfor egne territorier, sa Hägglund. - Min spådom er at dette skjer i løpet av det neste tiåret.

Hägglund sa videre at det vil bli en arbeidsdeling når det gjelder hvilken makt som tar seg av hvilke problemer. Amerikanske styrker vil bli gitt ansvaret for høyintensive operasjoner som omfatter masseødeleggelsesvåpen og terrorisme, mens europeerne vil få ansvar for å lede krisesituasjoner som er mindre intense.

- Det arrangementet vil dele oppgavene klart mellom Europa og USA. Delingen vil skje godt innenfor nåværende ambisjoner, kapasitet og de forskjellige trusselsituasjoner begge sider møter, sa han.

Det er ingen trusler i Europa nå som EU ikke kan ta seg av alene, ifølge Hägglund. - Vi vet ikke om USA alltid vil ha ressurser, eller interesse, i å forsvare Europa, tilføyde han.

Han blir i april avløst av den italienske generalen Mosca Moschini.

(NTB)