Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«På tide at Jens viser at regjeringen også har en menneskelig side»

Valgforsker Frank Aarebrot tror Stoltenberg snur om asylbarna.

SPLITTER PARTIET: Statsminister Jens Stoltenbergs asylpolitikk splitter nå hans eget parti. En rekke fylkeslag har gjort vedtak om å utsette utsendelsen av asylbarna. Nå ber hele syv fylkeslag om en ny politikk som legger barnas beste større vekt i asylsaker. Foto: Anette Karlsen / Scanpix
SPLITTER PARTIET: Statsminister Jens Stoltenbergs asylpolitikk splitter nå hans eget parti. En rekke fylkeslag har gjort vedtak om å utsette utsendelsen av asylbarna. Nå ber hele syv fylkeslag om en ny politikk som legger barnas beste større vekt i asylsaker. Foto: Anette Karlsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Statsminister Jens Stoltenberg har bare åtte fylkeslag med seg når han vil kaste ut asylbarna. Hele syv fylkeslag mener han bør vente på ny asylpolitikk for barn.

Nå tror valgforsker Frank Aarebrot at Ap-leder Jens Stoltenberg kan snu, og utsette utsendelsen av de mange asylbarna til Etiopia.

Etter helgas mange årsmøter i det største regjeringspartiet denne helga er det nå blitt helt tydelig: Saken om asylbarna splitter Jens Stoltenbergs parti.

Splitter Ap
En opptelling Dagbladet har gjort av samtlige fylkeslag i Ap viser at statsminister Jens Stoltenberg bare har støtte av åtte fylkeslag i å fortsette å tvangsutsende barna.

Hele syv fylkeslag ber Stoltenberg vektelegge barnas hensyn i større grad, eller sier rett ut at han bør vente med å sende ut asylbarna til Stortinget har ferdigbehandlet ny politikk i Stortinget.

Totalt er det dermed 15 fylkeslag som har gjort vedtak. Fire fylkeslag har ikke gjort asylvedtak.

Tror Jens vil snu
Mange i Ap håper nå at Jens Stoltenberg vil lytte til de mange fylkeslagene som har gjort vedtak om at utkastelsene av de litt over 450 asylbarna kan bli stilt i bero inntil Stortinget har behandlet stortingsmeldingen «Barn på flukt».

En av dem som nå tror at Stoltenberg vil snu, er valgforsker Frank Aarebrot:

- Det er mye som tyder på at han vil foreta seg noe, og at han vil ta hensyn til SV, Sp og ikke minst splittelsen i sitt eget parti. Det er på tide at han viser at regjeringen også har et menneskelig side, sier han og legger til:

- Den nye barneministeren Inga Marte Thorkildsen har tydelig signalisert at SV trenger en seier i denne saken.

Aarebrot mener Stoltenberg kan finne et kompromiss i at bare Norge har en utleveringsavtale med Etiopia. En løsning mener han kan være å vente med utsendelsene til også EU har en slik avtale.

Talte Faremo midt imot
Under Sør-Trøndelags årsmøte lørdag var det mange som fra talerstolen talte gjest og justisminister Grete Faremo midt i mot. Til slutt vedtok laget en enstemmig uttalelse søndag hvor de ber regjeringen endre praksis slik at barnas beste i større grad blir vektlagt foran innvandringspolitiske hensyn.

KASTET UT: Ni år gamle Verona Delic er født i Norge og har gått på norsk skole i tre år. Før helga ble hun og resten av familien hentet for tvangsutsendelse til Bosnia Hercegovina.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KASTET UT: Ni år gamle Verona Delic er født i Norge og har gått på norsk skole i tre år. Før helga ble hun og resten av familien hentet for tvangsutsendelse til Bosnia Hercegovina. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- I påvente av stortingsmeldinga ber Sør-Trøndelag AP om at saker som omhandler barn som har vært i Norge i 5 år eller mer, stilles i bero til meldingen er behandlet, står det i uttalelsen.

- Godt integrert
Mange i de rødgrønne partiene har forhåpninger til stortingsmeldingen. Men det gjenstår å se. SV og Sp har tydelig markert seg for en politikk som gir rom for at barn med lang tilknytning til landet lettere skal få bli.

- Disse barna er veldig godt integrert i Norge. Mange av dem er født her. Derfor har vi gjort et vedtak om at disse barna bør få bli inntil stortingsmeldingen blir behandlet i Stortinget, sier leder i Sogn og Fjordande Ap, Nils P. Støyva.

Ble kastet ut
Nylig ble 9 år gamle Verona Delic og familien kastet ut av landet. Hun er født i Norge og bodd i Norge hele sitt liv. Denne uka måtte hun si et hjerteskjærende farvel til venninnene sine på Rjukan.

- Jeg synes ordspråket, «La nåde gå for rett», er det eneste riktige her. Det  er barn vi snakker om. Da kan du skylde så mye du vil på foreldrene, men det er barna som er viktige her. Dessuten har de oppholdt seg ulovlig med statens velsignelse, sa leder i Tinn Arbeideparti, Finn-Arild Bystrøm, til Dagbladet torsdag. Han er en av mange i Arbeiderpartiet som har engasjert seg sterkt i saken for å få de over 450 asylbarna som er født her i landet til å få bli.

Det var i går ikke mulig å få en kommentar fra statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media