Valget i Sverige:

- På tide at svenskene våkner

Sverigedemokraterna ligger an til å bli største parti på høyresiden i Sverige. - Svensk innvandringspolitikk har vært fullstendig feilslått, sier Sylvi Listhaug.

- BETALER DYRT: Frp-leder Sylvi Listhaug slakter politikken Sverige har ført overfor gjengkriminelle, og mener det er bra Sverigedemokraterna har satt den på dagsorden. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
- BETALER DYRT: Frp-leder Sylvi Listhaug slakter politikken Sverige har ført overfor gjengkriminelle, og mener det er bra Sverigedemokraterna har satt den på dagsorden. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

STOCKHOLM (Dagbladet): - Sverigedemokraterna har vært de eneste som har turt å peke på de åpenbare problemene, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til Dagbladet.

Den svenske valgkampen går inn på oppløpssiden. Søndag må svenske velgere bestemme seg, i det som igjen har blitt en folkeavstemning om det kontroversielle partiet Sverigedemokraterna (SD).

På de siste meningsmålingene er partiet nå det nest største partiet, bare slått av statsminister Magdalena Anderssons Socialdemokraterna, og det største opposisjonspartiet.

Igjen har debatten om gjengkriminalitet i innvandrermiljøer blitt et sentralt tema i valgkampen. Men siden sist valg har Socialdemokraterna (S) skjerpet tonen, mens partiene på høyresiden åpner for å samarbeide med SD.

- Helt nødvendig

Frp-leder Sylvi Listhaug sier det er interessant å se hvordan den svenske debatten har utviklet seg de siste åra.

- I Sverige har de lenge trodd at problemer blir borte dersom ingen snakker om dem, og man har møtt kraftig motstand dersom man har turt å si noe kritisk om den feilslåtte innvandrings- og integreringspolitikken som skiftene regjeringer har ført. Denne holdningen har ført til en fullstendig uansvarlig innvandringspolitikk som svenskene nå betaler dyrt for, sier Listhaug.

VALG I SVERIGE: Den 11. september 2022 er det valg i Sverige. Kommentator Sondre Hansmark forteller at de ytre høyre-kreftene har blitt sterkere i landet. Video/Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Frp-lederen mener svenskene har Sverigedemokraterna å takke for at debatten har endret seg.

- Det har endelig ført til at flere svensker har fått opp øynene og at til og med andre partier har begynt å snakke om innvandring. Det har vært helt nødvendig at noen har tatt denne kampen i Sverige.

- Uendelig trist

I 2017 besøkte Listhaug den innvandrertette bydelen Rinkeby utenfor Stockholm, den gang som innvandrings- og integreringsminister.

Målet var å lære av politi, politikere og forskere. Det hele endte med et mediesirkus og avlyste møter.

- Det utløste et skred av fornektelse og fordømmelse fordi svenske politikere ikke ønsket å bli minnet om hva som var i ferd med å skje i landet sitt. Etter dette har flere enn Sverigedemokraterna våknet og sakte, men sikkert har lov og orden blitt den viktigste saken. Det er på høy tid! sier Listhaug.

I år er det blant annet byen Eskilstuna som er symbolet på debatten om økende gjengkriminalitet, hvor en fire år gammel gutt nylig ble truffet under en skyteepisode.

- Det er uendelig trist at det har gått så langt og at uskyldige svenske borgere stadig blir rammet av rå og hensynsløse kriminalitet. Slike problemer er fryktelig vanskelig å rette opp når det først har gått galt, derfor må vi aldri tillate oss å bli unnvikende når det kommer til vanskelige spørsmål knyttet til innvandring og integrering, sier Listhaug.

Hun understreker at det er store forskjeller mellom Sverigedemokraterna og hennes eget parti.

- Sverigedemokraterna har en politikk på mange områder som skiller seg mye fra Fremskrittspartiet. Mens FrP er et liberalistisk folkeparti som er opptatt av å redusere skatter- og avgifter og ønsker mer frihet for enkeltmennesket, kaller Sverigedemokraterna seg et sosialkonservativt parti.

Listhaug vedgår likevel at de finner sammen i ønsket om en strengere innvandringspolitikk.

Unge Høyre: - Viktig å forstå

Unge Høyres leder Ola Svenneby mener vi må vise forståelse for hvorfor Sverigedemokraterna ligger an til et brakvalg.

- Jeg vil jo selvfølgelig ingenting annet enn at Høyres søsterparti skal gjøre det bedre, og skulle helst sett at de tok flere velgere fra SD og S. Samtidig tror jeg det er viktig å forstå hvorfor SD gjør det så godt som de gjør, sier Svenneby.

Unge Høyre-lederen er langt på vei enig med Listhaugs analyse.

FORSTÅR: Leder i Unge Høyre, Ola Svenneby mener det er viktig å forstå hvorfor Sverigedemokraterna har vokst. Foto: Terje Pedersen / NTB
FORSTÅR: Leder i Unge Høyre, Ola Svenneby mener det er viktig å forstå hvorfor Sverigedemokraterna har vokst. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Enkelte mener SDs vekts er et skummelt trekk ved det svenske samfunnet, og tidligere statsminister Löfven kalte til og med SD et høyreekstremt parti. Det er jeg uenig i. Jeg tror ikke dette er verre enn at SD har vært det partiet som tidligst har beskrevet et samfunn og samfunnsproblemer som veldig mange svensker kjenner seg igjen i, sier Svenneby.

- Både de sakene som handler om innvandring og integrering, men også om kriminalitet og strafferammer. De andre partiene har verken evnet eller villet delta i de samme debattene – før i år. Da er det kanskje ikke så rart SD gjør det så godt, når gjengkriminalitet er den viktigste politiske saken i årets valg.

- Nekter å tro det

Svenneby sier at han er glad for at Høyres svenske venner i Moderaterna nå åpner for å samarbeide med Sverigedemokraterna, om enn ikke i regjering.

- At andre partier nå reelt sett vil forholde seg til SD, og derav mange svenske velgere, mener jeg er klokt. Å ignorere dem har man gjort i over ti år. Og det er nettopp det som har gitt dem spillerommet til å bli et stort parti.

Sverigedemokraterna blir stadig møtt av anklager om at de er høyreekstreme. Socialdemokraterna har i valgkampen trukket fram de nynazistiske røttene i partiet.

Svenneby tror likevel ikke det er dette som trekker svenske velgere til partiet.

- Jeg er bekymret for alle krefter som vil dra samfunnet vårt i en antidemokratisk retning. Samtidig nekter jeg å tro på at over 20 prosent av svenskene er antidemokratiske eller rasistiske, sier ungdomspartilederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer